Gigantul spaniol Iberdrola, acuzat în Spania că a dat mită într-o afacere din România, pentru spionaj

Iberdrola Renovables Energia SA, divizia de regenerabile a gigantului spaniol Iberdrola este acuzată oficial în Spania de dare de mită într-o problemă din România, potrivit presei de specialitate. Spaniolii ar fi plătit pentru a fi spionat fostul lor partener în proiecte eoliene Eolica Dobrogea. 
Mihai Nicuţ - mar, 13 iul. 2021, 11:20
Gigantul spaniol Iberdrola, acuzat în Spania că a dat mită într-o afacere din România, pentru spionaj

Iberdrola a fost acuzată că a plătit un fost ofițer spaniol de poliție pentru a spiona afacerile unei firme elvețiene, Eolica Dobrogea, care avea de fapt activități în România și a fost partener al Iberdrola în mai multe proiecte eoliene de la noi din țară.

Este vorba de plăți făcute lui Jose Manuel Villarejo, un fost ofițer de poliție, mai precis firmei de intelligence a acestuia, în anul 2012. Ar fi vorba despre facturi plătite de Iberdrola către firma fostului polițist în valoare de circa 30.000 de euro, pentru a asigura suport și logistică de securitate pentru personalul firmei spaniole din România.

De fapt, banii ar fi fost plătiți firmei lui Villajero pentru ca acesta să strângă informații despre Eolica Dobrogea, despre Christopher Kaap, acționar majoritar al firmei la acea vreme și despre Corneliu Dica, avocat. Informațiile ar fi urmat să ajute Iberdrola în conflictul pe care îl avea cu fostul său asociat în proiecte eoliene din România, Eolica Dobrogea.

Între cele două firme care au fost odată partenere au intervenit mai multe conflicte care au fost tranșate ulterior prin arbitraj în favoarea Iberdrola, au mai spus procurorii spanioli.

Acuzațiile referitoare la mita din România sunt de fapt doar o parte a unui scandal mai amplu, izbucnit în Spania, în urma căruia a fost investigat chiar Ignacio Galan, CEO al Iberdrola, pentru se vedea ce rol a avut acesta în angajarea firmei fostului polițist, potrivit Reuters.

Din aceeași știre mai aflăm și că fostul polițist a fost a fost eliberat din închisoare în martie după trei ani de detenție preventivă într-un caz separat ce viza presupuse spălări de bani și mituirea unor oficiali.

Iberdrola a anunțat că directorul companiei nu a făcut nimic ilegal și că susține orice investigație a autorităților. Compania a mai informat că a angajat firma lui Villajero în perioadele 2004-2009 și 2012-2017, căreia i-a plătit 17 facturi.

Autoritățile vor să vadă acum și dacă Iberdrola l-a angajat pe Villarejo pentru a-l spiona pe președintele clubului de fotbal Real Madrid, Florentino Perez, când compania de construcții a acestuia se lupta pentru a-și asigura un loc în consiliul de administrație al Iberdrola, în 2009.
De asemenea, cercetează și dacă Iberdrola l-a angajat pe Villarejo pentru a contracata opoziția locală față de construcția unei centrale din sudul Spaniei și pentru a obține informații despre Manuel Pizarro, fostul președinte al utilității Endesa.

Iberdrola în România

Iberdrola este a doua companie energetică din Spania și unul dintre liderii lumii în ceea ce privește energia eoliană. A intrat în România în 2008. A cumpărat de la Eolica Dobrogea 50 de proiecte eoliene, cu o capacitate totală de 1.600 MW, evaluate la circa 2,5 miliarde de euro, şi a anunţat că va finaliza toate investiţiile până în 2017, în colaborare cu Eolica. Totuși, potrivit relatărilor din presa vremii, s-a concretizat doar parcul eolian Mihai Viteazu din comuna constănțeană omonimă, cu capacitate de 80 MW. Iberdrola a spus că de vină a fost partenerul român, Eolica Dobrogea, pentru această situație. Ulterior, Eolica Dobrogea a intrat în insolvență.

Te-ar mai putea interesa și
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea studiilor de inginerie şi proiectare în vederea implementării de......
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
Grupul celor şapte democraţii cele mai industralizate (G7) a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc ...
Franţa propune G7 o plafonare a preţului petrolului la producători şi nu la consumatori, cum vor SUA, pentru a contracara scumpiri cauzate de Războiul rus din Ucraina
Franţa propune G7 o plafonare a preţului petrolului la producători şi nu la consumatori, cum vor SUA, pentru a contracara ...
Franţa se pronunţă în favoarea stabilirii unui ”preţ maxim al petrolului” la nivelul ”ţărilor producătoare”, ...
Salariile oferite de Kaufland în această perioadă: de la 3.500 lei net pentru asistent manager şi de la 2.700 lei net pentru şefi de raion
Salariile oferite de Kaufland în această perioadă: de la 3.500 lei net pentru asistent manager şi de la 2.700 lei net ...
Candidaţii care stăpânesc germana şi vor să lucreze la Kaufland pot aplica pentru postul de asistent manager sau pentru ...