Listarea primară va fi la Amsterdam, iar listările secundare la Londra şi New York. Joi dimineaţă, acţiunile Unilever înregistrau un declin de 5% la Bursa de la Londra. Anul trecut, divizia de îngheţată a generat o cifră de afaceri de 8,3 miliarde de euro, scrie Agerpres.
„Decizia vine în urma unei revizuiri complete a opţiunilor de separare de către Consiliul de Administraţie”. Jean-Francois van Boxmeer a fost numit preşedinte-desemnat pentru divizia separată de îngheţată, a informat compania. De asemenea, Unilever va răscumpăra acţiuni în valoare de 1,5 miliarde de euro.
Anul trecut, Unilever anunţase că intenţionează să scindeze divizia sa de îngheţată, care deţine mărci ca Magnum şi Wall, pentru a recâştiga încrederea investitorilor, după ani de performanţe sub aşteptări.
Divizia de îngheţată va avea în continuare sediul Amsterdam. Directorul general Hein Schumacher a prezentat anul trecut o nouă strategie de reducere a costurilor, inclusiv concedieri pentru a revitaliza performanţele companiei.
Joi, Unilever a raportat o creştere de 4% a vânzărilor, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 4,1%, şi a anunţat că pe ansamblul acestui an se aşteaptă la o expansiune a vânzărilor 3% – 5%.
Decizia ca listarea primară să fie la Amsterdam reprezintă probabil o lovitură pentru ministrul britanic de Finanţe, Rachel Reeves, care s-a întâlnit cu reprezentanţii Unilever pentru a discuta listarea diviziei de îngheţată. Reprezentanţii Ministerului britanic de Finanţe nu au răspuns solicitărilor de a face comentarii.
Este o veste pozitivă pentru Ţările de Jos, iar ministrul Afacerilor Economice, Dirk Beljaarts, a spus că decizia confirmă încrederea Unilever în Ţările de Jos şi „subliniază competitivitatea şi atractivitatea climatului de afaceri al ţării”.
Oficialii britanici au implementat anul trecut o serie de reforme pe piaţa bursieră menite să ajute Londra să concureze cu New York şi UE după Brexit. Dar atenuarea reglementărilor privind listările nu a dus până acum la o redresare semnificativă a Ofertelor Publice Iniţiale (IPO).
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat recent pentru Reuters că firma explorează vânzarea unor mărci alimentare olandeze, inclusiv supele Unox şi condimentele Conimex, şi de asemenea încearcă să vândă mărci alimentare din Marea Britanie şi alte ţări din Europa.
Unilever, care deţine pe plan global aproximativ 400 de mărci, a încercat în ultimele luni să-şi recalibreze operaţiunile, să se concentreze mai mult pe principale sale 30 de mărci şi să-şi eficientizeze afacerea, mai ales în Europa.