Gigi Becali, citat la Rahova pentru termenul de luni din dosarul „Valiza”

Dosarul "Valiza", aflat în faza de recurs după ce procurorii anticorupţie au atacat decizia de achitare a inculpaţilor, are termen luni, la un complet de cinci judecători al ICCJ, Gigi Becali fiind citat la Penitenciarul Rahova.
Economica.net - lun, 27 mai 2013, 06:00
Gigi Becali, citat la Rahova pentru termenul de luni din dosarul

Judecarea recursului a avut un primit termen în 25 martie, când completul format din preşedintele ICCJ Livia Stanciu, Francisca Maria Vasile, Săndel Lucian Macavei, Ionuţ Mihai Matei şi Rodica Cosma au decis amânarea cauzei pentru 22 aprilie, după ce Gigi Becali, Alina Florentina Ciul şi Teia Sponte au cerut instanţei acordarea unui termen pentru pregătirea apărării şi angajarea de avocaţi. Totodată, Becali a solicitat atunci instanţei să ia act de faptul că nu mai doreşte să dea nicio declaraţie în acest dosar.

La termenul din 22 aprilie, instanţa a constatat că alţi doi inculpaţi din dosar, respectiv Radu Gheorghe Marino şi Victor Piţurcă, nu sunt prezenţi în sala de judecată şi nici nu există menţiunea clară dacă vor sau nu să dea declaraţii. Astfel, instanţa a amânat din nou judecarea cauzei, pentru 27 mai, şi le-a precizat avocaţilor celor doi să-i întrebe sau să obţină declaraţii date de aceştia la notar privind opţiunea de a oferi sau nu mărturii în instanţă. De asemenea, judecătorii au amânat tot pentru 27 mai audierea lui Becali, acesta spunând, la ieşirea din sala de judecată, că ar fi vrut să le prezinte judecătorilor, la termenul din 22 aprilie, tabloul ultimilor 12-13 ani din fotbalul românesc şi totodată să le solicite, la final, ridicarea sechestrului instituit pe cei 1,7 milioane de euro.

Reprezentanţii instanţei supreme au declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru termenul de luni, 27 mai, Gigi Becali a fost citat la Penitenciarul Rahova, unde este încarcerat, din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv, tot de către ICCJ, la trei ani de închisoare cu executare într-un alt dosar, cel al schimbului de terenuri cu MApN.

Un complet de trei judecători al instanţei supreme a decis în 17 aprilie 2012, cu două voturi pentru şi unul împotrivă, achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino în dosarul „Valiza, apreciind că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de corupţie.

Unul din cei trei judecători din complet a avut o opinie separată, considerând că aceştia trebuie condamnaţi la închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

În cazul lui Raul Volcinschi, instanţa a luat act de încetarea procesului penal, întrucât a decedat.

Decizia de achitare a fost contestată de procurori la completul de cinci judecători al instanţei supreme.

În decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis în judecată în dosarul „Valiza” de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Victor Piţurcă a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino au fost acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului „Gloria 1922 Bistriţa” sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la „Universitatea Cluj” aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal – Liga I – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu „CFR 1907 Cluj”, preciza DNA.

Te-ar mai putea interesa și
BNR susţine că proiectul de Lege care interzice cumulul pensiei cu salariu ar putea încălca legislaţia
BNR susţine că proiectul de Lege care interzice cumulul pensiei cu salariu ar putea încălca legislaţia
Reprezentanţii Băncii Naţionale a României susţin că proiectul de Lege privind unele măsuri privind continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare......
Cele mai multe cazuri noi de infectare – în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova
Cele mai multe cazuri noi de infectare – în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova
Cele mai multe cazuri nou confirmate de coronavirus faţă de ultima raportare au fost înregistrate în Bucureşti - 11 ...
Oficial: Nouă conducere la Transelectrica, cu mandat de patru luni, noul CEO este Bogdan Toncescu
Oficial: Nouă conducere la Transelectrica, cu mandat de patru luni, noul CEO este Bogdan Toncescu
Noul consiliu de administrație al Transelectrica a schimbat conducerea companiei. A dat jos vechiul directorat și a pus ...
Cîţu: Guvernul va aloca, anual, cel puţin 15 miliarde de euro pentru investiţii
Cîţu: Guvernul va aloca, anual, cel puţin 15 miliarde de euro pentru investiţii
Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că Guvernul va aloca, anual, cel puţin 15 miliarde de euro pentru investiţii ...