Gijs Klomp, WDP România: Paradoxal, este mult mai interesant să cumperi ceva acum decât să dezvolți singur

Gijs Klomp, Business Developer Manager WDP România, dezvoltator de spații logistice și industriale al cărui portofoliului pe plan local a depășit anul trecut pragul de un miliard de euro, spune că pe piață există tot mai multe proiecte de vânzare și că, momentan, este mai interesant să cumperi proiecte deja construite decât să dezvolți de la zero.
Alina Stanciu - joi, 26 oct. 2023, 15:28
Gijs Klomp, WDP România: Paradoxal, este mult mai interesant să cumperi ceva acum decât să dezvolți singur

Din cauza costurilor tot mai mari cu lucrările de construcție, dar și a yeldurilor reduse din ultimiii ani, dezvoltatorul de spații logistice și industriale WDP România vede un mare potențial de dezvoltare prin achiziția de noi proiecte. Se concentrează însă în continuare și pe dezvoltări noi, urmare a interesului pe care companii mari de producție din Europa și Asia îl manifestă pentru România. În schimb, retailul este pe un trend descendent.

Chiriile trebuie să crească, mai spune Gijs Klomp, Business Developer Manager WDP România, în cadrul evenimentului retailArena.

„Pentru clădirile deja existente sunt tot mai multe cereri de sell and lease back ( vinde și închiriază înapoi). Altfel spus, cei care dețin clădiri și au nevoie de cash, fie se duc la bancă, fie vin la dezvoltatori ca noi pentru a ne vinde clădirea pe care o închiriază înapoi pe termen lung. Acestea sunt, în linii mari, investiții mult mai atractive decât noi dezvoltări. Noi ne uităm foarte activ la noi dezvoltări, dar trebuie să găsim o cale de înțelegere cu chiriașii noștri. De obicei, cu cei din zona de producție înțelegerile funcționează, dar în cazul retailerilor cred că cererea nu mai este așa de puternică ca înainte. Vedem cum producția se mută în România din alte părți ale lumii sau Europa. Vin companii din Estul Europei sau din Asia”, a declarat Gijs Klomp la retailArena, potrivit căruia compania pe care o reprezintă are și proiecte noi, în diferite stadii.

WDP România iese la cumpărături

„Lucrăm la diverse proiecte aflate în diferite stadii, fie au fost semnate contracte, fie se desfășoară lucrări de construcții sau urmează să fie livrate”, mai spune managerul.

Însă, ” încă se uită la câteva achiziții noi”.

„Paradoxal, este mult mai interesant să cumperi ceva acum, decât să dezvolți de unul singur. Pentru că majoritatea dezvoltatorilor de aici au acces la capital european.
capital european. Și atunci, practic, suntem  în competiție pentru bani cu alte țări. Și totul ține de rentabilitatea ajustată la risc, dacă are sens să investești într-o țară
în detrimentul celeilalte. Iar în România, am avut, cred, provocarea că, practic, am văzut, ca toată lumea, o creștere semnificativă a costurilor de construcție.
Dar am fost penalizați în anii precedenți și prin faptul că  multiplicatorii au rămas mult mai mici decât în Europa de Vest sau chiar în Cehia, Ungaria sau Polonia, ceea ce a făcut România mai puțin atractivă din punct de vedere financiar. Așa că nu am avut parte de vremuri bune. Dar acum ne confruntăm, din nou, cu creșteri de costuri, la fel ca toată lumea din retail. Și pentru a ne menține marja, ca și în cazul retailerilor, trebuie, să spunem, să ne menținem marja”, a mai explicat managerul.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...