Ginerele regelui Juan Carlos al Spaniei a fost audiat de magistraţi într-un dosar de corupţie

Ginerele regelui Juan Carlos al Spaniei, Inaki Urdangarin, a fost audiat sâmbătă de o instanţă din Mallorca, fiind acuzat de fraudă fiscală într-un dosar de delapidare de 6 milioane euro care a erodat încrederea populaţiei în casa regală, potrivit CNBC.
Economica.net - Dum, 24 feb. 2013, 17:11
Ginerele regelui Juan Carlos al Spaniei a fost audiat de magistraţi într-un dosar de corupţie

Cazurile recente în care mai mulţi politicieni au fost acuzaţi că ar fi primit milioane de euro mită au generat un val de nemulţumire în rândul populaţiei, într-o perioadă economică extrem de dificilă, cu recesiune prelungită, şomaj de 26% şi măsuri de austeritate.

Inaki Urdangarin, fost jucător de handbal în echipa Spaniei, este acuzat că şi-ar fi folosit influenţa dată de relaţia cu familia regală pentru a câştiga contracte profitabile cu statul, vizând organizarea de evenimente în principal în Mallorca, dar şi în alte părţi ale Spaniei.

Fundaţia Noos, condusă de Urdangarin, este suspectată că a obţinut sume exagerate de la stat pentru organizarea de conferinţe privind afacerile în sport şi de ascunderea profiturilor în străinătate.

Zeci de agenţi de poliţie au fost desfăşuraţi sâmbătă pentru a asigura securitatea tribunalului din Palma de Mallorca. Urdangarin a coborât dintr-o maşină şi a parcurs rampa de acces de 30 de metri din faţa clădirii acompaniat de scandările unei mulţimi de câteva sute de persoane, care au afişat pancarte cu sloganuri precum „Jos monarhia!” sau „Asta nu e democraţie”. Peste 100 de jurnalişti au fost de asemenea prezenţi.

Audierile au avut loc în spatele uşilor închise. Urdangarin, 45 de ani, este acuzat de fraudă, fals, delapidare şi corupţie. O condamnare ar putea aduce o pedeapsă cu închisoarea, precum şi amenzi.

Una dintre primele bătălii importante ale lui Urdangarin cu justiţia vizează eliberarea pe cauţiune a sa şi a unui fost partener al Fundaţiei Noos, pentru care cei doi ar trebui să plătească 8,2 milioane euro pentru a evita executarea silită şi punerea activelor sub sechestru.

Aceeaşi instanţă l-a audiat sâmbătă şi pe Carlos Garcia Revenga, fost trezorier al Fundaţiei Noos şi secretarul personal al soţiei lui Urdangarin, Infanta Cristina (47 de ani).

Magistraţii încearcă să stabilească răspunderea fiicei regelui în dosar şi gradul de implicare al acesteia în afacerile fundaţiei. Punerea sub acuzare a unui membru al casei regale ar fi un precedent istoric în Spania.

Infanta Cristina este singura dintre cei cinci directori ai Fundaţiei Noos care nu a fost pusă sub acuzare în dosar.

Casa regală a luat măsuri pentru a se distanţa de Urdangarin, al cărui titlu nobiliar este Ducele de Palma. Fotografiile cu acesta au fost şterse de pe site-ul familiei regale. Totodată, ginerele nu are voie să participe la evenimentele casei regale timp de mai bine de un an.

Urdangarin a devenit un personaj dispreţuit de populaţie la Palma, unde au ieşit la lumină mai multe cazuri de corupţie. Autorităţile locale au organizat recent un eveniment televizat în timpul căruia au redenumit „Bulevardul Ducelui şi Ducesei de Palma”.

„Este o ruşine pentru insulele noastre, care au susţinut puternic casa regală”, spune o locuitoare din Palma, intervievată în apropierea tribunalului unde a fost audiat, sâmbătă, ginerele regelui.

Juan Carlos, rege din 1975, a fost cea mai populară personalitate în Spania la sfârşitul anilor ’70, deoarece a jucat un rol cheie în tranziţia către democraţie după îndelungata dictatură a lui Francisco Franco.

În urma scandalurilor recente însă, unii politicieni au început să ceară public abdicarea regelui şi ascensiunea la tron a prinţului Filip, deoarece prestigiul casei regale a fost erodat de acuzaţiile de corupţie aduse lui Urdangarin şi de alte gafe. Anul trecut, în timp ce premierul Mariano Rajoy încerca să evite un acord de finanţare externă cu UE prin măsuri de austeritate fără precedent în Spania, regele Juan Carlos a căzut şi s-a rănit la şold în timpul unui safari, la vânătoare de elefanţi în Botswana, împreună cu un grup de prieteni bogaţi. Maiestatea Sa şi-a cerut scuze public pentru călătoria fastuoasă, atitudine fără precedent în timpul domniei sale. Vacanţa a rămas secretă până la incidentul care a pus în pericol sănătatea regelui.

Sondajele indică scăderea ratei de încredere a regelui la 58%, de la niveluri cu mult mai ridicate.

Te-ar mai putea interesa și
Ce a adus plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază în jumătatea de an de când există măsura
Ce a adus plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază în jumătatea de an de când există măsura
Din 21 de produse alimentare pentru care se aplică măsura adaosului comercial plafonat, 16 erau cu până la 33% mai ieftine în ianuarie 2024 față de iulie 2023, lună în care Guvernul nu......
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, schema "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei ...
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
Creşterea economiei Rusiei "a surprins" Fondul Monetar Internaţional, în contextul sancţiunilor impuse Moscovei în urma ...
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din Ucraina
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din ...
Guvernul a aprobat în şedinţa de joi Ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru ...