Giorgio Napolitano începe consultările cu partidele politice italiene

Președintele italian Giorgio Napolitano a început consultările cu partidele politice, duminică, pentru desemnarea unui succesor pentru Silvio Berlusconi în funcția de premier, cel mai probabil candidat fiind fostul comisar european Mario Monti, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 13 nov. 2011, 09:37

După demisia lui Il Cavaliere, anunțată sâmbătă seara în uralele mulțumii, șeful statului este obligat de Constituție să primească toate formațiunile politice ale țării înainte de a desemna un nou președinte al Cosiliului, probabil în cursul serii.

Este un adevărat maraton pentru acest fost comunist în vârstă de 86 de ani.

Președintele Senatului Renato Schifani este cel care a deschis balul, urmat depreședintele Camerei Deputaților Gianfranco Fini, fost aliat al lui Berlusconi trecut în opoziție anul trecut.

Urmează apoi partidele reprezentate în Parlament, micile formațiuni reprezentând Tirolul de Sud (nordul țării) sau sudul, inclusiv Liga Nordului, o componentă crucială a fostei majorități, sau Italia Valorilor a fostului judecător anticorupție Antonio Di Pietro.

Ultimii primiți vor fi Partidul Democrat (PD, stânga), principalul partid de opoziție, și Poporul Libertății (PdL), partidul lui Silvio Berlusconi.

Abia la încheierea celor 19 întâlniri, prevăzute să se încheie în jurul orei locale 18.00 (19.00 ora României), Napolitano va putea anunța numele succesorului lui Il Cavaliere.

El ar putea face acest lucru și luni, dar, potrivit tuturor observatorilor vrea să îl confirme rapid pe Monti, economist recunoscut și respectat, înainte de deschiderea burselor luni dimineață și a unei noi emisii de obligațiuni.

Italia, care are o datorie colosală (1.900 de miliarde de euro, respectiv 120 la sută din PIB), a fost plasată sub supravegherea FMI, a UE și a Băncii Centrale Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...