Giurescu (CSSPP): Proiectul de buget pe 2013 ar prevede majorarea la 4% a contribuţiei la Pilonul II

Proiectul de lege privind bugetul de stat pe 2013 ar putea prevede majorarea contribuţiei virate către sistemul de pensii private (Pilonul II) la 4% din venitul salarial brut al participanţilor, de la 3,5%, cât este în prezent, a declarat, joi, vicepreşedintele Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - joi, 06 dec. 2012, 20:18
Giurescu (CSSPP): Proiectul de buget pe 2013 ar prevede majorarea la 4% a contribuţiei la Pilonul II

Potrivit acestuia, în prezent, pensia privată obligatorie este estimat a acoperi 30% din viitoarea pensie, iar 70% din aceasta va proveni de la bugetul de stat.
„În principiu, mergem pe 30% să acopere partea de pensii private. Deci 70% să acopere Pilonul I şi 30% să fie partea de pensii private. Însă, pe Pilonul II depinde de cum se va respecta legea, în sensul că pe anul viitor va fi 4% (contribuţia virată la Pilonul II – n.r.) sau va rămâne la 3,5%. Ştiţi bine că am avut un an în care nu s-a respectat graficul de aplicare a legii. A rămas 2%, în loc de 2,5%. Nu ştiu anul viitor ce se întâmplă. Din informaţiile mele, se pare că proiectul de buget (pe 2013 – n.r.) ar fi pe 4%. Dar proiectul de buget va fi spus aprobării de viitorul guvern şi nu de actualul şi nu ştim viitorul guvern din cine va fi format şi ce alte probleme vor apărea pe zona economică”, a spus Giurescu.

Din punct de vedere al sumelor virate către sistemul de pensii private, la momentul actual (2012) se virează o cotă de 3,5% din venitul salarial, în 2013 cota urmând să ajungă la 4%.

Potrivit legislaţiei, anual, cota virată trebuie să se majoreze cu 0,5%, până când va ajunge la 6% din venitul salarial. Acest lucru trebuie să se realizeze într-un interval de opt ani.

Din 2008 şi până la 31 octombrie 2012, la Pilonul II s-au virat contribuţii de 7,75 miliarde lei, în urma investirii acestora administratorii aducând un câştig pentru participanţi de 1,88 miliarde lei.

Fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) totalizau, la finele lunii noiembrie, active nete în valoare de 9,2 miliarde de lei, randamentul mediu fiind de 11,3% în perioada mai 2008 – noiembrie 2012, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Valoarea contribuţiilor brute virate în conturile fondurilor de pe Pilonul II era, la finele lui noiembrie 2012, de 7,97 miliarde de lei, în timp ce activele nete au ajuns la 9,2 miliarde de lei.

La 30 noiembrie 2012, la Pilonul II contribuiau 5,73 milioane de participanţi, aceştia având un câştig net de peste 1,2 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...