Glencore îşi reduce expunerea la Rusia

Traderul elvetian de materii prime Glencore si-a vândut participatia detinuta la firma ruseasca Russneft, dupa doua decenii în care a tranzactionat milioane de barili de titei de la grupul rus, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 16 feb. 2022, 06:27
Glencore îşi reduce expunerea la Rusia

Tranzactia s-a realizat în decembrie 2021 si se va finaliza în primul semestru din 2022, în functie de obtinerea aprobarilor autoritatilor de reglementare, a informat Glencore.

Decizia coincide cu cele mai grave tensiuni dintre Moscova si Occident de la sfârsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial, iar unele firme occidentale cauta sa-si reduca expunerea la activele rusesti, scrie Agerpres.

Glencore nu a explicat motivul vânzarii participatiei detinute la Russneft si nu a dezvaluit cumparatorul sau valoarea tranzactiei.

Russneft, care produce aproximativ 130.000 barili de titei pe zi, s-a confruntat cu o perioada dificila dupa ce fostul sau proprietar Mikhail Gutseriyev a fost sanctionat de UE anul trecut pentru legaturi strânse cu Alexander Lukashenko, presedintele din Belarus.

Sanctiunile au provocat dificultati pentru exporturile de titei ale Russneft, iar Glencore nu a mai facut achizitii luni de zile.

Glencore, unul dintre primii trei traderi de petrol din lume, l-a ajutat pe Gutseriyev ca construiasca de la zero Russneft, la începutul anilor ”2000, compania fiind în top zece al firmelor energetice rusesti.

Glencore a ramas actionar al Russneft în pofida dificultatilor cu care s-a confruntat firma, chiar si dupa ce Gutseriyev a pierdut controlul, parasind Rusia pentru Londra în 2007 si ulterior revenind acasa, pentru a redeveni un partener loial al Kremlinului.

Alte dificultati includ datoriile de miliarde de dolari ale Russneft catre bancile de stat din Rusia, precum si falimentele unor institutii financiare înfiintate de Gutseriyev.

„Glencore a ales momentul potrivit sa renunte la Russneft, deoarece preturile titeiului sunt bune, în timp ce calitatea activelor este destul de riscanta”, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Expunerea Glencore la Rusia devine mai redusa dupa ce noua sa conducere a schimbat politica companiei, dupa decenii în care fostii sefi, Ivan Glasenberg si Alex Beard, au avut legaturi strânse cu Moscova.

Acordul de furnizare de petrol pe cinci ani al Glencore cu gigantul energetic rus Rosneft a expirat anul trecut, desi firma elvetiana înca exporta titei rusesc, dupa ce a câstigat licitatiile Rosneft pentru titeiul produs de companie.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...