Glencore îşi reduce expunerea la Rusia

Traderul elvetian de materii prime Glencore si-a vândut participatia detinuta la firma ruseasca Russneft, dupa doua decenii în care a tranzactionat milioane de barili de titei de la grupul rus, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 16 feb. 2022, 06:27
Glencore îşi reduce expunerea la Rusia

Tranzactia s-a realizat în decembrie 2021 si se va finaliza în primul semestru din 2022, în functie de obtinerea aprobarilor autoritatilor de reglementare, a informat Glencore.

Decizia coincide cu cele mai grave tensiuni dintre Moscova si Occident de la sfârsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial, iar unele firme occidentale cauta sa-si reduca expunerea la activele rusesti, scrie Agerpres.

Glencore nu a explicat motivul vânzarii participatiei detinute la Russneft si nu a dezvaluit cumparatorul sau valoarea tranzactiei.

Russneft, care produce aproximativ 130.000 barili de titei pe zi, s-a confruntat cu o perioada dificila dupa ce fostul sau proprietar Mikhail Gutseriyev a fost sanctionat de UE anul trecut pentru legaturi strânse cu Alexander Lukashenko, presedintele din Belarus.

Sanctiunile au provocat dificultati pentru exporturile de titei ale Russneft, iar Glencore nu a mai facut achizitii luni de zile.

Glencore, unul dintre primii trei traderi de petrol din lume, l-a ajutat pe Gutseriyev ca construiasca de la zero Russneft, la începutul anilor ”2000, compania fiind în top zece al firmelor energetice rusesti.

Glencore a ramas actionar al Russneft în pofida dificultatilor cu care s-a confruntat firma, chiar si dupa ce Gutseriyev a pierdut controlul, parasind Rusia pentru Londra în 2007 si ulterior revenind acasa, pentru a redeveni un partener loial al Kremlinului.

Alte dificultati includ datoriile de miliarde de dolari ale Russneft catre bancile de stat din Rusia, precum si falimentele unor institutii financiare înfiintate de Gutseriyev.

„Glencore a ales momentul potrivit sa renunte la Russneft, deoarece preturile titeiului sunt bune, în timp ce calitatea activelor este destul de riscanta”, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Expunerea Glencore la Rusia devine mai redusa dupa ce noua sa conducere a schimbat politica companiei, dupa decenii în care fostii sefi, Ivan Glasenberg si Alex Beard, au avut legaturi strânse cu Moscova.

Acordul de furnizare de petrol pe cinci ani al Glencore cu gigantul energetic rus Rosneft a expirat anul trecut, desi firma elvetiana înca exporta titei rusesc, dupa ce a câstigat licitatiile Rosneft pentru titeiul produs de companie.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful ACEA  atrage atenția asupra riscurilor pe care și le asumă Europa în domeniul industriei auto
Șeful ACEA atrage atenția asupra riscurilor pe care și le asumă Europa în domeniul industriei auto
Luca de Meo, CEO al grupului Renault și președinte al ACEA, a transmis un mesaj politicienilor europeni în care le atrage atenția asupra deciziilor greșite care vor influența industria auto și......
Cargus își completează echipa de conducere, cu obiectivul de a consolida compania în următorii ani
Cargus își completează echipa de conducere, cu obiectivul de a consolida compania în următorii ani
Cargus, unul dintre cei mai mari jucători din industria de curierat din România, își consolidează echipa prin recrutarea ...
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
Valoarea totală a activelor fondurilor celor doi piloni de pensii era de 92,478 de miliarde de lei, la sfârşitul anului ...
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori italieni
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori ...
Producătorul de blocuri ceramice Cemacon SA, parte a grupului Pavăl Holding, intenționează să preia Euro Cărămida ...