Global Technical Services va lansa o platformă software pentru managementul sistemelor de securitate. Mihai Stănescu, CEO: „Vizăm scalarea produselor noastre la nivel internațional”

Compania românească Global Technical Services va lansa o platformă software pentru monitorizarea şi managementul sistemelor de securitate și siguranță, iar pe termen lung vizează scalarea produselor sale la nivel internațional, spune Mihai Stănescu, CEO. În interviul acordat ECONOMICA.NET, acesta a vorbit despre strategia de dezvoltare a companiei, piata de securitate fizică din România, trendurile industriei, precum şi despre rolul tehnologiei.
Lidia Neagu - mar, 21 dec. 2021, 22:10
Global Technical Services va lansa o platformă software pentru managementul sistemelor de securitate. Mihai Stănescu, CEO:

GTS Global Intelligence face parte din GTS Global Technical Group – unul dintre cei mai importanți integratori de tehnologie și securitate din România, deținut de Abris Capital Partners. În prezent, este furnizorul principal de securitate fizică în sistemul bancar românesc.

Noua platforma va include și module integrate, pe bază de inteligență artificială, precum: detecție efracție, numărare de persoane, identificare prezență persoane, identificare anomalii camere sau detecție de aglomerări.

„Prin integrarea motoarelor de Inteligență Artificială, putem oferi servicii cu un grad de complexitate mult mai ridicat, care să acopere mai multe cerințe din piață și să rezolve nevoi precum conformitate legală în ceea ce privește securitatea locațiilor, optimizarea de costuri și procese, trasabilitatea acțiunilor, precum și nevoia de a avea un partener de încredere care să preia nevoile de securitate astfel încât business ownerii să aibă mai mult timp pentru a investi în viitorul afacerii lor”, a declarat Mihai Stănescu.

GTS vizează lansarea platformei în 2022, apoi ieșirea și pe alte piețe.

Principalele obiective de business pentru perioada imediat următoare sunt legate de dezvoltarea produselor, urmând să lanseze un nou produs care va sta la baza modelului de “Physical Security as a Service”.

O altă direcţie a strategiei de business este legată de clienți, mai exact de a crea parteneriate prin care să exploreze în detaliu împreună cu aceştia, caracteristicile industriei din care fac parte pentru a veni cu o abordare personalizată pe nevoi specifice.

„Obiectul pe care îl avem este acela de a ne consolida poziția de inovator “end-to-end”, prin investițiile și dezvoltările pe care le facem și de a deveni furnizorul numărul 1 de servicii complete de securitate fizică pe piața din România. Pe termen lung, vizăm extinderea prezenței noastre, prin echipe proprii, la nivel național, dar și scalarea produselor pentru piețele internaționale”.

În luna septembrie, GTS a achiziționat Lummetry.AI, o companie de inteligență artificială românească, pentru includerea algoritmilor de AI în soluțiile de securitate fizică oferite de GTS.

„La nivel local, GTS se diferențiază prin capacitatea de a dezvolta și integra arii diferite din zona IoT, cu focus pe securitatea fizică. Iar creșterea capacităților de dezvoltare de algoritmi de inteligență artificială a venit ca o mișcare naturală pentru perfecționarea soluțiilor pe care le oferim clienților noștri. În ultimii doi ani, am inclus algoritmi de inteligență artificială în tot ceea ce facem, indiferent că vorbim de soluții proprii sau create de parteneri. Astfel, aducem un avantaj extraordinar pentru clienți, care pot beneficia de o tehnologie avansată în condițiile în care platformele utilizate nu au fost gândite inițial pentru a fi monitorizate cu ajutorul unui soft avansat. Așadar, fără investiții adiționale și utilizând echipamente de generație mai veche, clienții noștri au acces la soluții cu adevărat performante”, explică Stănescu.

Trendurile și dezvoltarea pieţei

Potrivit acestuia, piața actuală de securitate fizică se ridică la peste un miliard de euro, din care tehnologia reprezintă doar o pătrime.

„Având în vedere tendința de trecere de la soluțiile clasice la cele tehnologice, în fiecare an, observăm că aproximativ 2-3 puncte procentuale se mută din zona clasică în tehnologie. Așadar, vom putea vorbi de o piață care se maturizează, când transferul va fi de 5-7 puncte procentuale de la an la an.
Ce e important de menționat este că tehnologia nu înseamnă neapărat înlocuirea soluțiilor clasice, ci mai degrabă o eficientizare și coexistare cu acestea, în special pe zona de pază umană. Rolul tehnologiei este să fie un multiplicator de forță pentru oameni, care vor putea lua decizii obiective pe baza datelor”, precizează reprezentantul GTS.

Din punct de vedere tehnologic, Stănescu spune că nu sunt diferențe între piața din România și cea de pe plan mondial pentru că, la nivel global, industria se află într-o etapă de tranziție de la soluții bazate pe factorul uman la sisteme integrate. Însă, există o diferența majoră care este dată de faptul că piața din România este foarte fragmentată.

„În vestul Europei, numărul de companii care să furnizeze soluții complete, end-to-end, pentru securitate fizică este mai ridicat decât în România. Local, Global Technical Services este singurul de pe piață care are capacitatea de a face asta, totul cu echipe locale și platforme software dezvoltate intern”, explică CEO-ul.

Mihai Stănescu a mai spus că nevoile pieței au crescut în ultimii ani, în special pe partea de capabilități de analiză video. „Credem că pe viitor va exista o accelerare în ceea ce privește integrarea tehnologiei în infrastructura și strategia de securitate a companiilor, iar dezvoltarea capabilităților tehnice ne ajută să ne păstrăm poziția de inovator în domeniu”.

O altă categorie care va influenţa piața de securitate fizică și pe viitor este tehnologia computer vision care poate aduce beneficii majore pentru companii.

„Prin analiză video avansată pe bază de inteligență artificială, procesele pot fi automatizate mult mai ușor, iar clienții pot avea acces la date noi despre business-ul lor. Mai mult, din ce în ce mai multe companii vor dori să implementeze instrumente de analiză predictivă și să folosească multitudinea de date disponibile pentru predicție de stocuri sau forecast de vânzări și nu numai”.

Pentru a dezvolta în continuare piața de IT românească, Guvernul ar trebui, după părerea lui Mihai Stănescu, să păstreze facilitățile pentru angajații din domeniu. Apoi, ar putea veni cu anumite măsuri pentru facilitarea parteneriatelor public-privat pentru a crea un cadru prin care companiile să poată investi în educație, într-un mod transparent. „Alături de niște programe pentru păstrarea în țară a talentelor, toate măsurile menționate anterior ne-ar putea ajuta la rezolvarea problemei forței de muncă și a păstrării în țară a talentelor”, reiterează oficialul GTS.

În privința rezultatelor financiare din anul acesta, CEO-ul GTS se rezumă la a spune că în acest an compania reușește să mențină un nivel de profitabilitate comparativ cu anul trecut.

„2021 a venit cu o serie de presiuni din perspectivă de costuri. Am avut un nivel record de investiții pe zona de R&D. În același timp a existat și o creștere a costurilor de materiale – echipamente, precum și a forței de muncă. Chiar și așa, în 2021 reușim să păstrăm un nivel de profitabilitate comparativ cu anul trecut. Factorii principali care au contribuit la atingerea acestui obiectiv au fost creșterea echipei și dezvoltarea unei strategii de business pentru abordarea de industrii noi”.

Te-ar mai putea interesa și
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii au capacitatea de a ajunge în centrul ţării persane cu armele lor, a......
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...