Globalworth trece pe profit și mizează pe sectorul logistic

Dezvoltatorul imobiliar Globalworth a realizat în primele șase luni din acest an un profit de 12,5 milioane de euro, față de pierderea de 48,5 milioane de euro înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut. Veniturile și profitul operaționat s-au redus anul acesta pe fondul creșterii gradului de neocupare și datorită pandemiei.
Andrada Ghira - mar, 21 sept. 2021, 12:40
Globalworth trece pe profit și mizează pe sectorul logistic

Globalworth, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România, a înregistrat în primele șase luni din acest an un profit de 12,5 milionae de euro, iar veniturile s-au situat la 108 milioane de euro, în ușoară scădere, de aproape 6%, față de primele șase luni din 2020.

Profitul net operațional înregistrat pentru primul semestru din acest an a fost de 72,1 milioane de euro, în scădere cu aproape 10% față de 2020.

Singurele achiziții pe care Globalworth le-a făcut anul acesta, după ce în 2020 a decis să nu mai cumpere, au fost cele două proprietăți logistice de la Arad și Oradea. 

Compania a prioritizat dezvoltarea de noi spații logistice în România, cu o suprafață de aproape 100.000 de mp. La Timișoara, Globalworth are în construcție spații logistice de 19.000 de mp, care urmează să fie livrate în 2022. La Chitila Logistic Hub, proiect dezvoltat în parteneriat cu Global Vision, se află în dezvoltare fazele B și C, care vor aduce pe piață un plus de 54.000 de mp anul acesta, dar și în 2022.

La Pitești, dezvoltatorul are în fază de autorizare spații de 6.700 de mp, iar a doua fază din proiectul din Constanța va aduce un plus de aproape 20.000 de mp anul viitor.

Chiriașii din birouri sunt încă în expectativă

„În general, incertitudinea cauzată de pandemia globală COVID-19 a avut un impact asupra cererii de spații de birouri în a doua jumătate
din 2020, care a persistat și în prima jumătate din 2021, atât în ​​Polonia, cât și în România. Este de așteptat ca în acest context condițiile din piață să rămână o provocare pentru restul anului 2021, pe măsură ce apar noi variante ale COVID-19, ceea ce forțează un număr de companii să-și reevalueze în continuare planurile cu privire la spațiile ocupate (extinderi, relocări, eliberarea spațiilor etc), precum și durata contractelor de leasing semnate, dar și amânare permiterii angajaților lor să se întoarcă la birou așa cum era planificat inițial”, potrivit raportului financiar al companiei.

Cu toate acestea, oficialii companiei sunt optimiști, mai ales că la nivel global economia a crescut, iar în țările în care activează, Polonia și România, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 10,9%, respectiv 13%.

În plus, aceștia se așteaptă ca multinaționalele să înceapă mai devreme decât mai târziu implementarea planurile de expansiune care au fost oprime datorită pandemiei. În plus, planurile pentru noi clădiori de birouri s-au redus, ceea ce va însemna că în următoarele 18-24 de luni va fi o ofertă redusă.

Oferta de preluare

Zakiono, un consorțiu format de doi dintre acționarii Globalworth, CPI Property Group și Aroundtown, a făcut o ofertă de preluare a acțiunilor deținute de Growthpoint. Compania însă, a anunțat că oferta de preluare din partea Zakiono subevaluează semnificativ Globalworth, activele și perspectivele sale.

Zakiono este cel mai mare acționar al Globalworth, cu o participație de 60,63%, după ce recent a cumpărat și partea Băncii Europeane pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Globalworth are un portofioliu total de 3,1 miliarde de euro, din care peste 1,4 miliarde de euro este reprezentat de proprietățile din România, iar restul de cele din Polonia, singurele două piețe pe care compania este prezentă. În decembrie anul trecut, Ioannis Papalekas, fondatorul dezvoltatorului, s-a retras de la cârma companiei, după ce își vânduse și acțiunile pe care le avea. Pe lângă construcția de birouri, compania este este activă și pe segmentul industrial, unde are un parteneriat cu Global Vision.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Automobile Dacia și Ford România, cele mai puternice companii auto din Europa de Sud-Est
Automobile Dacia și Ford România, cele mai puternice companii auto din Europa de Sud-Est
Dacia și Ford ocupă locuri fruntașe în Southeast Europe`s Top 100 Biggest Companies, iar alți producători de componente ...
Ultimele modificări în energie: se schimbă compensațiile din facturile casnicilor, vor fi sprijinite și firmele, se plafonează prețurile și profitul furnizorilor, se suprataxează producătorii – proiect
Ultimele modificări în energie: se schimbă compensațiile din facturile casnicilor, vor fi sprijinite și firmele, se ...
Senatorii din Comisia Economică au adoptat mai multe amendamente la OUG 118/2021 care stabilea doar compensarea facturilor ...
Lidl, Dedeman și Dante International avansează în topul celor mai mari companii din Europa de Sud-Est
Lidl, Dedeman și Dante International avansează în topul celor mai mari companii din Europa de Sud-Est
Producătorul Dacia este pentru a șaptea oară cea mai mare companie din Europa de Sud-Est, în timp ce retailerul Lidl ...