Globurile de Aur 2024 – Lista completă a premiilor Golden Globes

Drama istorică "Oppenheimer" a dominat cea de-a 81-a ediţie a premiilor Globurile de Aur, desfăşurată duminică seară la Beverly Hills, în timp ce comedia cu accente gotice "Poor Things" a reuşit să se impună în faţa peliculei "Barbie", care a dominat box office-ul nord-american în cursul verii trecute.
AGERPRES - lun, 08 ian. 2024, 09:25
Globurile de Aur 2024 - Lista completă a premiilor Golden Globes

Filmul „Oppenheimer”, despre construcţia primei bombe atomice, a obţinut cinci premii, confirmându-şi statutul de favorit, printre care şi premiul pentru cel mai bun film, dar şi cel pentru rol principal masculin, câştigat de Cillian Murphy şi respectiv rol secundar masculin, câştigat de Robert Downey Jr., scrie Agerpres.

Christopher Nolan a câştigat primul său Glob de Aur la categoria regie pentru acelaşi film, ce a fost distribuit de Universal Pictures.

„Sunt atât de bucuroasă că i-au fost recunoscute meritele lui Chris pentru că el reuşeşte să facă lucrurile ca nimeni altul”, a declarat producătoarea filmului „Oppenheimer”, Emma Thomas, soţia lui Nolan. Ea a adăugat că soţul său are capacitatea de „a scoate ce-i mai bun din oameni prin faptul că şi el este cel mai bun”.

Filmul „Poor Things”, cu Emma Stone în rolul unei tinere decedate ce este readusă la viaţă de nişte oameni de ştiinţă, s-a impus la categoria comedie/musical, reuşind să învingă pelicula considerată mare favorită, „Barbie”, care a primit 9 nominalizări la această gală. „Poor Things” i-a adus lui Emma Stone şi premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal într-o comedie/musical.

„Barbie” a obţinut doar două premii – pentru melodia lui Billie Eilish „What Was I Made For” şi la o categorie nouă, de performanţă cinematografică şi în box office ce a fost creată special pentru filmele cu mare succes la public.

Câştigătorii galei au fost aleşi de aproximativ 300 de jurnalişti specializaţi în divertisment.

Lily Gladstone, câştigătoarea Globului de Aur pentru cea mai bună actriţă cu rolul din „Killers of the Flower Moon”, şi-a început discursul de acceptare vorbind în limba nativă a amerindienilor pe care a învăţat-o în şcoală. „Este o victorie istorică”, a continuat ea în engleză, mulţumindu-i regizorului Martin Scorsese, precum şi actorilor Leonardo DiCaprio şi Robert De Niro, alături de care a jucat în acest film despre uciderea unor membri ai naţiunii amerindiene Osage în anii ’20.

Printre câştigătorii serii s-au numărat şi actorii Paul Giamatti şi Da’Vine Joy Randolph pentru rolurile din comedia „The Holdovers”.

În ceea ce priveşte premiile pentru televiziune, producţia „Succession” s-a impus la categoria dramă şi a adunat patru premii, printre care şi pe cel pentru cel mai bun actor în rol principal, obţinut de Kieran Culkin.

Producţia „The Bear”, care surprinde problemele cu care se confruntă un proprietar de restaurant, a câştigat premiul pentru cea mai bună comedie precum şi premiile de actorie pentru vedetele show-ului, Jeremy Allen White şi Ayo Edebiri.

„Beef” a câştigat Globul de Aur pentru cea mai bună miniserie de televiziune.

Globurile de Aur dau startul sezonului anual de premii de la Hollywood, care culminează pe 10 martie cu Oscarurile, şi aduc împreună o pleiadă de vedete după şase luni de greve ale actorilor şi scenariştilor în 2023.

Considerate o trambulină către premiile Oscar, Globurile de Aur au fost subminate în ultimii ani de scandaluri şi de erodarea publicului lor. Începând de anul trecut Globurile de Aur au fost achiziţionate de Eldridge Industries şi Dick Clark Productions, iar juriul este format din 300 de jurnalişti din 75 de ţări.

REGIE

Christopher Nolan a câştigat premiul pentru regie, duminică seara, în cadrul celei de-a 81-a gale a premiilor Globurile de Aur, desfăşurată la Beverly Hills, conform contului de X (fost Twitter) al evenimentului.

Acesta este primul Glob de Aur din cariera lui Christopher Nolan şi a fost obţinut pentru filmul „Oppenheimer”. El a mai primit două nominalizări pentru regie cu filmele „Inception” (2014) şi respectiv „Dunkirk” (2018), dar şi două nominalizări pentru scenariu cu „Inception” şi respectiv „Oppenheimer”.

La această categorie au maii fost nominalizaţi Bradley Cooper – „Maestro”, Greta Gerwig – „Barbie”, Yorgos Lanthimos – „Poor Things”, Martin Scorsese – „Killers of the Flower Moon” şi Celine Song – „Past Lives”.

Anul trecut, premiul pentru regie a fost obţinut de Steven Spielberg cu producţia „The Fabelmans”.

Prezentăm mai jos lista premiilor atribuite la cea de-a 81-a ediţie a galei de decernare a Globurilor de Aur, desfăşurată duminică seară la Beverly Hills, Los Angeles.

CINEMATOGRAFIE:

Cel mai bun film – dramă: „Oppenheimer”

Cel mai bun film – comedie/musical: „Poor Things”

Cel mai bun regizor: Christopher Nolan („Oppenheimer”)

Cel mai bun actor într-un film-dramă: Cillian Murphy, („Oppenheimer”)

Cel mai bun actor într-un film – comedie/musical: Paul Giamatti, („The Holdovers”)

Cea mai bună actriţă într-un film – dramă: Lily Gladstone, („Killers of the Flower Moon”)

Cea mai bună actriţă într-un film – comedie/musical: Emma Stone, („Poor Things”)

Cel mai bun actor în rol secundar: Robert Downey Jr. („Oppenheimer”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Da’Vine Joy Randolph, („The Holdovers”)

Cel mai bun scenariu: Justine Triet şi Arthur Harari („Anatomy of a Fall”)

Coloană sonoră: „Oppenheimer”

Cel mai bun cântec original: „What Was I Made For?” („Barbie”)

Cel mai bun film străin: „Anatomy of a Fall” (Franţa)

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „The Boy and the Heron”

Performanţă în domeniul Cinematografiei şi în box office: „Barbie”

TELEVIZIUNE:

Cel mai bun serial-dramă: „Succession”

Cel mai bun serial – comedie/musical: „The Bear”

Cel mai bun actor într-un serial-dramă: Kieran Culkin („Succession”)

Cel mai bun actor într-un serial – comedie/musical: Jeremy Allen White („The Bear”)

Cea mai bună actriţă într-un serial-dramă: Sarah Snook („Succession”)

Cea mai bună actriţă într-un serial-comedie/musical: Ayo Edebiri („The Bear”)

Cea mai bună miniserie/lungmetraj TV: „Beef”

Cel mai bun actor în rol secundar: Matthew Macfadyen, („Succession”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Elizabeth Debicki, („The Crown”)

Cel mai bun actor într-o miniserie/lungmetraj TV: Steven Yeun, („Beef”)

Cea mai bună actriţă într-o miniserie/lungmetraj TV: Ali Wong, („Beef”)

Cel mai bun număr de stand-up comedy în televiziune: Ricky Gervais, („Armageddon”).

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...