Gloria, prima platformă petrolieră românească din Marea Neagră, va fi dezafectată, după 40 de ani de funcţionare

Economica.net
17 04. 2019
platforma_gloria_59216000

Platforma Gloria, prima platformă petrolieră maritimă a României, lansată la apă în 1975 și cu care Petrom extrage în prezent hidrocarburi din perimetrul offshore Istria din Marea Neagră, va fi dezactivată de la 1 mai și își va înceta operațiunile, a declarat șeful Direcției Generale Gestionare, Evaluare și Concesionare Resurse/Rezerve Petrol din Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), Sorin Călin GAL, la o conferință pe teme energetice organizată de publicația Financial Intelligence.

“Pe 1 mai se închide complet exploatarea gazelor de pe platforma Gloria, care va fi dezafectată până la finalul anului trecut și tăiată la fier vechi”, a a mai spus Sorin Gal.

Petrom confirmase, înainte de declaraţia lui Gal, informaţia referitoare la dezafectarea platformei. Iată ce a răspuns compania la solicitarea noastră.

“Am lansat o licitație pentru serviciile necesare dezafectării și mutării platformei Gloria din poziția curentă, în condiții de siguranță si eficiență.

Platforma Gloria este în funcțiune de 40 de ani și a ajuns la limita duratei de utilizare.

Este pentru prima data când, in Romania, o platforma offshore este dezafectata. Este un proces complex, iar compania va lua toate măsurile pentru ca acesta să se deruleze în condiții de siguranță și securitate.

Procesul de selecție a furnizorului pentru acest proiect de excepție a început in 2017, printr-o procedura de achiziții publice, de consultare a pieței. Au fost invitate companii internaționale și locale care au demonstrat experiență în domeniu.

În prezent, mai multe oferte sunt în analiză, nu a fost aleasă oferta câștigătoare”.

Caracteristici platformă Gloria:

Lungime: 73 m
Lățime: 41 m
Suprafața: 2500 m2
Înălțimea turlei: 70 m
Înălțimea bordului liber: 12 m
Greutate totală: 7000 t
Picioare de susținere: 4 x 122 m
Adâncimea de foraj: 6000 m
Echipaj: 70 oameni
Alte dotări: stații radio, elicoptere, nave speciale de legătură cu țărmul