GM şi-a prezentat variantele de automobile cu propulsie electrică şi hibridă la Salonul Auto de la Detroit

Atunci când spui General Motors (GM), spui maşini americane, iar atunci când spui maşini americane, spui sute de cai putere şi lipsa de relevanţă a întrebărilor legate de consumul de combustibili. Iată însă că GM are şi preocupări legate de viitorul electric al industriei auto şi este prezentă la Salonul Auto de la Detroit, din oraşul său de origine, cu concepte auto hibride sau complet electrice, conform unui material publicat de Irish Times.
Economica.net - mie, 14 ian. 2015, 21:00
GM şi-a prezentat variantele de automobile cu propulsie electrică şi hibridă la Salonul Auto de la Detroit

GM, companie ce deţine, printre altele, mărcile Opel şi Chevrolet, a prezentat luni la show-ul auto anual de la Detroit conceptul său de automobil hibrid Chevrolet Volt revizuit, cu o propulsie electrică dublată de un generator pe benzină pentru prelungirea autonomiei vehiculului după epuizarea bateriilor. Cu aceeaşi ocazie, a fost prezentat şi ‘vărul’ cu propulsie integral electrică al Volt-ului, Chevrolet Bolt – un automobil concept care nu a intrat încă în producţie.

Cu o viteză maximă de 160 km/h, atinsă pe circuitele de teste, Chevrolet Volt îşi propune să dărâme mitul automobilului electric încet, bun poate doar pentru deplasări scurte în mediul urban. Varianta din 2015 a Volt-ului este dotată cu o baterie de 17,1 kWh, în formă de T, dispusă pe mijlocul caroseriei, între locurile din spate şi cele din faţă, astfel încât să nu ocupe mult spaţiu. Bateria – concepută să fie uşoară, puternică şi eficientă – dispune de sisteme de răcire şi de încălzire cu lichid care îi prelungesc durata de funcţionare. Bateria se reîncarcă de la priză, o încărcare completă necesitând între 10 şi 16 ore, printr-un încărcător de 120V, ce face parte din dotările standard ale automobilului. Pentru cei mai grăbiţi există şi varianta unui încărcător de 240V, care asigură încărcarea completă a bateriei în doar 4 ore.

Atunci când energia din baterie ajunge la un nivel scăzut, generatorul pe bază de benzină al maşinii porneşte automat, reîncărcând bateria şi asigurând o autonomie de drum de peste 610 kilometri (cu bateria încărcată şi rezervorul de benzină plin la pornire). De asemenea, generatorul oferă suficient de multă energie bateriei pentru a o susţine până la următorul ciclu de încărcare. Fără intervenţia generatorului, bateria de pe Volt asigură o autonomie de doar 60 de kilometri.

În plus, GM le oferă proprietarilor de Volt şi o suită de aplicaţii pentru telefonul mobil care îi înştiinţează cu privire la gradul de încărcare al bateriei, când este nevoie de încărcare şi când un ciclu de încărcare este complet. Alte aplicaţii servesc pentru a închide şi a deschide maşina de la distanţa, pot calcula eficienţa de folosire a combustibilului, ş.a.m.d..

Automobilul concept Chevrolet Bolt, a cărui lansare pe piaţă ar putea avea loc peste doi ani, aduce promisiunea unei autonomii de peste 320 de kilometri la o singură încărcare a bateriei.

Promisiunea unui automobil electric fiabil vine şi de la alţi producători. Coreenii de la Hyundai au anunţat că vor produce o variantă hibrid a maşinilor din gama Sonata, Ford a prezentat o versiune electrică de Mondeo, iar mărci precum Fiat şi BMW au deja în producţie maşini mici, de oraş, cu propulsie electrică. În total, peste 20 de modele de autovehicule electrice sau hibrid au ajuns pe piaţă, confirmând această opţiune pentru viitor.

Deocamdată însă automobilele electrice şi hibrid nu reprezintă un succes de vânzări. Ţinând cont de scăderea preţului la petrol şi de variantele din ce în ce mai eficiente de motoare diesel şi pe benzină care au ajuns pe piaţă, maşinile electrice rămân mai mult ‘nişte ciudăţenii’ expuse în saloanele auto. Vânzările de astfel de maşini (electrice şi hibrid) în cursul anului trecut nu au depăşit 120.000 de unităţi în întreaga lume, în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă, doar în SUA s-au vândut 16,5 milioane de autovehicule.

Te-ar mai putea interesa și
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT din România a deschis sub banner două magazine, în București și......
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, a investit 2,1 milioane de dolari în peste 3.000 ...
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" ...
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...