Goana după aur: Cererea pentru bijuterii a fost detronată de apetitul pentru investiţii

Câţiva dintre cei mai bogaţi români clienţi ai BCR, cea mai mare băncă din România, au fiecare peste 40 de kilograme în lingouri, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Răzvan Furtună, şeful departamentului de private banking al băncii. Creşterea interesului pentru investiţia în metalul preţios este un fenomen global. Cea mai mare parte a cererii de aur de anul trecut din toată lumea (47% din 4.405 tone), a fost absorbită de investiţiile de dragul profitului sau măcar pentru conservarea averii.
Adrian N. Ionescu - Dum, 24 feb. 2013, 22:05
Goana după aur: Cererea pentru bijuterii a fost detronată de apetitul pentru investiţii

Tot aurul din lume (cel de „la suprafaţă“, deja folosit în diferite scopuri) ar încăpea într-un cub cu latura de 20 de metri.

O mică parte se tranzacţionează şi în România, iar băncile care vând şi cumpără aur pentru investiţii câştigă cel mai mult din diferenţa dintre preţurile de cumpărare şi cele de vânzare.

Aurul destinat investiţiilor poate fi cumpărat în România şi de investitorii mici şi în lingouri de 5 grame.
Cotaţii nesăţioase se găsesc la Piraeus Bank, care vinde aurul cu 22,5% mai scump decât preţul la care îl răscumpără.

Preţul de cumpărare al aurului deţinut de investitori în Piraeus Bank era joi de 169 de lei / gram, iar preţul de vânzare a unii gram de aur în lingouri de 207 lei. Cumpărătorii a mai mult de 2000 de grame au un discount de 3 lei / g.

Banca Naţională cota aurul la 167,7239 lei/ g, adică sub preţul de cumpărare de către bancă, ceea ce înseamnă că aceasta are de speculat un interes sporit pe piaţă.

La rândul său, BCR cotează sub BNR cumpărarea (de către bancă), la 166,57 lei / g, iar vânzarea de către  bancă la 186,1 lei / gram de „aur financiar“ de puritate de 999,1/1000, în lingouri de 1 kg.

Spread-ul, sau diferenţa dintre vânzare şi cumpărare la BCR este de doar 11,7% faţă de preţul de cumpărare.

BCR este probabil lidera trazacţiilor cu aur pentru  investitorii individuali, pentru că are în administrare pentru clienţii bogaţi circa un miliard de euro, cele mai mari active de tip private banking.

„În portofoliul Erste Private Banking investiţiile în aur reprezintă 5%, în condiţiile în care câţiva investitori deţin cantităţi care la fiecare depăşesc 40 de kg“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Răzvan Furtună, şeful departamentului de private banking al BCR, care operează sub brandul Erste Private Banking.

Piaţa aurului „este constituită din clienţii care aleg aurul ca activ fără risc de credit, cu interes de a investi pe termen mediu şi lung, investitori cu orizont de investiţie mai scurt şi tendinţe de tranzacţionare, dar şi din colectionari“, spune bancherul de la BCR.

Colecţionarii „sunt interesati de piese mici, cu valoare a prelucrării mai mare, de tipul monedelor şi a lingourilor „battue“, piese care sunt mai scumpe decât lingourile turnate de dimensiuni mari.

Cu cât piesele sunt mai puţin prelucrate, cu atât preţul are o legatură mai mare cu cotaţia aurului. Aceeaşi relaţie se aplică şi pentru dimensiune. În plus nu toate monedele sunt fabricate din aur nealiat“.

BCR ofera monede Vienna Philharmonic, una dintre cele mai cunoscute monede de aur din lume, a cărei puritate este de 24 carate.

Piraeus Bank oferă monede de 22 Karate, tip British Sovereign, de 7,98 grame.
Monedele au şi valoare numismatică intrinsecă.

Piaţa globală

Anul trecut cererea de aur pentru bijuterii a scăzut la 43%, în vreme ce media pe ultimii 5 ani  este încă favorabilă bijuteriilor: 49%.

Circa 47% din tranzacţiile din 2012 de s-au făcut cu aur pentru investiţii, potrivit raportului World Gold Council.

„Dezavantajele tranzacţiilor cu bijuterii vin din faptul că, pentru un investitor în aur, manopera reprezintă un cost greu de recuperat. În plus, de cele mai multe ori bijuteriile sunt realizate din aliaje“, a mai declarat, pentru ECONOMICA.NET,  Răzvan Furtună, şeful departamentului de private banking al BCR.

În scopul investirii, cel mai mult aur s-a cerut anul trecut pentru lingouri şi monede (29%, peste media pe ultimii 5 ani). Urmează băncile centrale au cumpărat 12 % din total.

În fine, administratorii fondurilor de investiţii specializate, tranzacţionate la bursă (ETF), au acoperit  restul de 6% din cererea de 4.405,5 tone tranzacţionate anul trecut, în valoare record de 236,4 miliarde de dolari.

Aurul tehnologic, folosit în diferite industrii, ocupă 10% din totalul de anul trecut, potrivit raportului World Gold Council.

World Gold Council este o asociaţie ai căror 23 de membri sunt cele mai mari corporaţii miniere aurifere, care acoperă   60% din producţia globală.

Perspective

Corecţiile de preţ de la începutul anului, dar şi aprecierea euro faţă de dolarul american au făcut ca evoluţia preţului aurului să fie mai puţin convingătoare, potrivit lui Răzvan Furtună.

„Avem în continuare ţinta la 1800 USD / uncie şi, în paralel o ţintă EUR / USD la 1,25, ceea ce ar reprezenta un randament pe termen mediu interesant pentru investitorii care pornesc din euro“, consideră  şeful departamentului deprivate banking de la BCR.

O uncie de aur are 31,1034 grame.

Momentzul nu paer nepotrivit pentru cumpărat aur. Cotaţiile au încheiat săptămâna în jurul a 1.580 dolari/ uncie, cel mai coborât nivel din ultimele şase luni, ca urmare a ştirilor că Federal Reserve, banca centrală a SUA, şi-ar putea opri campania de infuzie de lichidităţi pe piaţă şi deci şi resursele pentru cumpărat aur s-ar diminua.

Faţă de începutul anului, aurul a înregistrat o scădere de 5,3% în dolari.

Ţintele analiştilor de la Erste Research iau în calcul emisiunea masivă de monedă, dobanzile real negative (sub inflaţie) pe termen mediu, care au fost „confirmate de băncile centrale relevante, ca şi inflaţia raportată în ultimii treizeci de ani (după ultimul raliu relvant al preţului aurului), fuga de riscul de credit de pe pieţele financiare“, mai spune Răzvan Furtună.

Există români care au din ce să investească.
La sfârşitul anului trecut, aproape 16.500 de persoane aveau depozite mai mari de 100.000 de euro, în valoare totală de 16,2 miliarde de lei, adică în medie 220.000 de euro de persoană, potrivit datelor publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor.

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...