Goldman Sachs: Preţul aluminiului ar putea creşte până la 3.000 de dolari pe tonă

Banca de investiţii Goldman Sachs Group Inc. susţine că tendinţa de apreciere a aluminiului, provocată de sancţiunile americane impuse companiei ruseşti United Co. Rusal, cel mai mare producător mondial de aluminiu, nu s-a încheiat încă, fiind posibil să ajungă până la 3.000 de dolari pe tonă, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 18 apr. 2018, 10:34
Goldman Sachs: Preţul aluminiului ar putea creşte până la 3.000 de dolari pe tonă

Miercuri, la bursa London Metal Exchange, cotaţia la aluminiu a crescut cu 2,3%, până la 2.460 de dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel înregistrat intraday după 2011.

Într-un raport publicat miercuri, analiştii Goldman Sachs susţin că pe termen scurt cotaţia la aluminiu ar putea ajunge până la 2.800 şi chiar 3.000 de dolari pe tonă, în condiţiile în care sancţiunile americane au afectat în mod dramatic piaţa.

‘Sancţiunile americane împotriva oligarhiei şi companiilor ruseşti pe care le deţin au afectat în mod dramatic piaţa aluminiului. Incertitudinile asociate cu estimările noastre sunt ridicate. În eventualitatea în care nu vor fi găsite soluţii suficient de rapid, preţurile ar putea depăşi estimările noastre’, se arată în raportul Goldman Sachs.

Piaţa mondială a aluminiului a fost afectată de sancţiunile americane împotriva Rusal, care au declanşat un şoc la nivel global pe măsură ce cumpărătorii caută surse alternative de aprovizionare, iar producătorii urmăresc cu îngrijorare evoluţia preţului la alumină, materie primă din care se produce aluminiul.

‘În pofida creşterilor din ultima perioadă există în continuare loc pentru aprecierea preţului la aluminiu. Sancţiunile împotriva Rusiei au venit într-un moment în care piaţa de alumină se confruntă cu probleme ca urmare a problemelor operaţionale înregistrat la rafinăria Alunorte din Brazilia’, susţine Goldman Sachs.

Chiar dacă se aşteaptă la noi creşteri de preţuri la aluminiu, analiştii Goldman Sachs prognozează şi o revenire a preţurilor odată cu ajustarea pieţei, inclusiv posibilitatea mai multor exporturi din China şi a restructurării operaţiunilor Rusal.

‘Ne aşteptăm ca preţurile la aluminiu să revină la 2.000 de dolari pe tonă în următoarele 12 luni’, se arată în raportul băncii americane.

Te-ar mai putea interesa și
România va participa la programul comun al statelor UE de achiziționare de obuze pentru Ucraina
România va participa la programul comun al statelor UE de achiziționare de obuze pentru Ucraina
Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le......
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, 400 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului de energie nucleară
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului ...
Companiile Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) anunță semnarea unui emorandum de înțelegere ...
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început eliberarea de adeverinţe pentru solicitanţii ...