Google a prezentat prima sa tabletă. Cum arată Nexus 7 şi ce preţ va avea

Google a prezentat miercuri seară, la San Francisco, prima tabletă dezvoltată de companie, Nexus 7, cu ecran de 7 inci şi preţ de pornire de 199 de dolari, care ar trebui să pună probleme produselor din aceeaşi categorie de preţ şi să crească popularitatea Android pe o piaţă dominată de Apple iPad.
Economica.net - joi, 28 iun. 2012, 08:02
Google a prezentat prima sa tabletă. Cum arată Nexus 7 şi ce preţ va avea

Tableta va rula cea mai nouă versiune a sistemului de operare Android, denumită Jelly Bean, a anunţat compania la Google I/O, conferinţa anuală cu dezvoltatorii găzduită la San Francisco, transmite Bloomberg.

Google a prezentat totodată Nexus Q, un dispozitiv în formă de sferă, „pentru sufragerie”, care poate reda muzică şi filme de pe internet şi se conectează cu alte electronice Android compatibile din casă.

După ce s-a impus pe piaţa smartphone-urilor prin sistemul de operare Android, Google vrea să intre în forţă pe segmentul tabletelor, estimat la 66,4 miliarde de dolari pe an. Deşi pe piaţă există deja tablete bazate pe Android, produse de companii precum Samsung, Asus, Motorola Mobility sau Amazon.com, iPad-ul de la Apple domină încă vânzările, cu o cotă de piaţă estimată la peste 60% anul trecut.

Segmentul premium al pieţei tabletelor se va aglomera în această toamnă cu un nou jucător care se anunţă competitiv, Microsoft Surface. Compania din Redmond marchează astfel o schimbare radicală de strategie, producând pentru prima dată un computer. Surface va rula Windows 8, iar preţul tabletei nu este cunoscut încă, dar ar trebui să fie competitiv cu iPad.

Tableta Google atacă însă segmentul de preţ 200 de dolari, unde cel mai de succes produs este Kindle Fire (Amazon.com), care rulează o versiune puternic modificată a Android.

Nexus 7 ar putea reprezenta numai rampa de lansare a gamei Nexus pe segmentul tabletelor, Google pregătind probabil un produs care să intre în competiţie directă cu iPad. Cea mai recentă variantă a tabletei Apple porneşte de la 499 de dolari.

PC-ul tabletă al Google va fi disponibil din luna iulie şi este produs în parteneriat cu grupul taiwanez Asustek Computer, cunoscut ca Asus. Produsul are ecran de 7 inci şi procesor Tegra 3 cu patru nuclee produs de Nvidia, sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean, 8 GB de stocare pentru varianta de 199 de dolari, respectiv 16 GB pentu modelul de 249 de dolari, potrivit Engadget.com.

Procesorul, ecranul de calitate şi alte elemente hardware sunt caracteristice unor produse mai scumpe, notează Engadget, iar Google plusează cu un voucher de 25 de dolari care poate fi folosit pe magazinul de aplicaţii Google Play.

Odată cu tableta, Google Play va introduce funcţii prin care clienţii vor putea cumpăra filme, emisiuni TV şi reviste.

Nexus 7 este disponibilă pentru precomandă în SUA, Canada, Marea Britanie şi Australia.

Piaţa tabletelor va creşte în acest an la 66,4 miliarde de dolari, de la 44,9 miliarde dolari în 2011, estimează firma de cercetare Display Search, potrivit Bloomberg. Ca volum, piaţa s-ar putea dubla în 2012, la circa 119 miliaone de unităţi, estimează Gartner.

Compania de cercetare Gartner estimează că iPad va rămâne lider absolut pe piaţa tabletelor cel puţin până în 2016, însă va pierde substanţial din cota de piaţă în această perioadă, de la 61% în acest an la 46% peste patru ani. În aceeaşi perioadă, Android va creşte de la 32% la 37%. Estimările nu iau însă în calcul lansarea Microsoft Surface.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...