Google, acuzat de UE că ar fi abuzat de poziţia dominantă pe piaţă a sistemului său de operare Android

Comisia Europeană a acuzat miercuri Google că a făcut abuz de poziţie dominantă prin faptul că i-a obligat pe producătorii şi operatorii de telefoane mobile şi tablete care operează cu Android să instaleze serviciile sale, precum motorul de căutare Chrome, şi nu pe cele ale altor competitori, relatează agenţia EFE.
Economica.net - mie, 20 apr. 2016, 10:38
Google, acuzat de UE că ar fi abuzat de poziţia dominantă pe piaţă a sistemului său de operare Android

‘Pe baza investigaţiei derulate până în prezent, considerăm că, prin comportamentul său, Google le refuză consumatorilor accesul la o gamă mai largă de aplicaţii şi servicii mobile şi ridică obstacole calea inovării pentru alţi actori, încălcând normele antitrust ale UE’, a afirmat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Conform unui comunicat al Executivului comunitar, în opinia sa preliminară, Comisia consideră că Google a pus în aplicare o strategie privind dispozitivele mobile pentru a-şi menţine şi consolida poziţia dominantă în domeniul căutării generale pe Internet. În primul rând, practicile respective au condus la preinstalarea Google Search şi setarea acestuia ca serviciu de căutare implicit sau exclusiv pe majoritatea dispozitivelor Android vândute în Europa. În al doilea rând, practicile în cauza par să elimine posibilitatea ca motoarele de căutare rivale să pătrundă pe piaţă prin intermediul browserelor mobile şi al sistemelor de operare concurente. În plus, aceste practici par să aducă totodată prejudicii consumatorilor prin îngrădirea concurenţei şi prin restricţionarea inovării în cadrul mai larg al spaţiului mobil.

Preocupările Comisiei sunt prezentate într-o comunicare privind obiecţiunile adresată Google şi societăţii sale mamă, Alphabet. Transmiterea unei comunicări privind obiecţiunile nu aduce atingere rezultatului investigaţiei.

Telefoanele inteligente şi tabletele reprezintă mai mult de jumătate din traficul pe Internet la nivel mondial şi se preconizează că vor avea o pondere şi mai mare în viitor. Aproximativ 80 % dintre dispozitivele mobile inteligente din Europa şi din lume utilizează sistemul de operare mobil Android, dezvoltat de Google. Google acordă licenţe pentru utilizarea sistemului său de operare mobil Android producătorilor terţi de dispozitive mobile.

În aprilie 2015, Comisia a iniţiat o procedură referitoare la comportamentul Google în ceea ce priveşte sistemul de operare şi aplicaţiile Android. În acest stadiu, Comisia consideră că Google deţine o poziţie dominantă pe pieţele serviciilor de căutare generală pe Internet, ale sistemelor de operare destinate dispozitivelor mobile inteligente pentru care trebuie să se obţină o licenţă şi ale magazinelor de aplicaţii pentru sistemul de operare mobil Android. În general, Google deţine cote de peste 90 % pe fiecare dintre aceste pieţe din Spaţiul Economic European (SEE).

În comunicarea privind obiecţiunile prezentată miercuri, Comisia susţine că Google a încălcat normele antitrust ale UE, obligând producătorii să preinstaleze Google Search şi browserul Chrome aparţinând Google şi obligându-i să seteze ca implicit serviciul de căutare Google Search pe dispozitivele lor, ca o condiţie pentru acordarea licenţelor pentru anumite aplicaţii aflate în proprietatea Google; împiedicând producătorii sa vândă dispozitive mobile inteligente care funcţionează cu sisteme de operare concurente bazate pe codul sursa deschis Android; oferind stimulente financiare producătorilor şi operatorilor de reţele de telefonie mobilă cu condiţia să preinstaleze în exclusivitate Google Search pe dispozitivele lor.

Comisia consideră că aceste practici comerciale ar putea duce la o consolidare accentuată a poziţiei dominante deţinute de Google Search în cadrul serviciilor de căutare generală pe Internet. De asemenea, Comisia este preocupată de faptul ca aceste practici afectează capacitatea browserelor mobile rivale de a concura cu Google Chrome, îngreunează dezvoltarea unor sisteme de operare bazate pe codul sursa deschis Android şi blochează oportunităţile pe care acestea le-ar oferi pentru dezvoltarea unor aplicaţii şi servicii noi.

În opinia sa preliminară, Comisia consideră că acest comportament dăunează în ultimă instanţă consumatorilor deoarece aceştia nu beneficiază de o ofertă suficient de variată şi astfel se frânează inovarea

Te-ar mai putea interesa și
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, cu origini în Ucraina, care a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de......
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
Alţi 13 cetăţeni români vor fi aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informează ...
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina ...
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul ...