Google o omagiază pe pianista şi compozitoarea Clara Schumann, soţia lui Robert Schumann

Google şi-a modificat, joi, logoul pentru o omagia pe pianista şi compozitoarea Clara Schumann, soția compozitorului Robert Schumann, la 193 de ani de la naşterea artistei.
Economica.net - joi, 13 sept. 2012, 08:17
Google o omagiază pe pianista şi compozitoarea Clara Schumann, soţia lui Robert Schumann

Noul logo o prezintă pe Clara Schumann cântând la pian, alături de cei opt copii ai ei. Imaginea desenată care-o prezintă pe Clara Schumann şi pe copiii săi înlocuieşte cele două litere „O” şi cea de-a doua literă „G” din logoul Google de joi.

Născut la 13 septembrie 1819, la Leipzig, Clara Schumann a fost crescută de tatăl ei. Părinţii săi au divorţat pe când Clara avea doar patru ani.

Tatăl Clarei, Friedrich Wieck, a studiat teologia, dar datorită pasiunii sale pentru muzică a învățat să cânte la pian. Mama Clarei, Marianne Tromlitz, a fost cântăreață și pianistă. Cuplul a avut cinci copii: Adelheid, care a murit la o vârstă fragedă, Clara, Alwin, Gustav și Viktor. Când s-a născut Viktor, în 1824, părinții erau deja divorțați.

Friedrich Wieck i-a acordat întreaga sa atenţie Clarei, datorită talentului ei muzical. Wieck îi preda el însuși fiicei sale și făcea lucrul acesta cu mare succes, lucrul dovedit și de aplauzele pe care le primea fiica sa la fiecare apariție.

Clara era modelul metodelor sale pedagogice de învățare a pianului, metode care i-au făcut pe muzicieni ca Robert Schumann și Hans von Bülow să devină pianiști de concert remarcabili. De abia după ce influența tatălui s-a diminuat, Clara Schumann a început însă să cânte în concertele sale piese de Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach și Robert Schumann. Înainte repertoriul său era format din lucrări ale unor compozitori ca Friedrich Kalkbrenner, Camille Pleyel, Ignaz Moscheles și Henri Herz, alese de tatăl său.

În martie 1828, pe când avea opt ani, Clara l-a întâlnit pe Robert Schumann, care era cu nouă ani mai în vârsta ca ea. Schumann i-a admirat talentul Clarei şi a început să ia lecţii de la tatăl acesteia.

Clara a debutat public la vârsta de nouă ani, într-un concert susţinut la Leipziger Gewandhaus. La vârsta de 18 ani, Clara a susţinut o serie de recitaluri în Viena, din decembrie 1837 până în aprilie 1838.

În 1839, Robert Schumann şi Clara Wieck au cerut autorităţilor acordul de a se căsători fără acceptul tatălui Clarei. Ei s-au căsătorit în 12 septembrie, la o zi după cea de-a 21-a aniversare a Clarei.

Viaţa lor de familie a fost marcată însă de tragedie. Patru dintre cei opt copii ai lor şi Robert Schumann au murit, iar soţul ei şi unul dintre fiii lor şi-au sfârşit viaţa într-un azil.

Clara Scumann a suferit un accident vascular cerebral în 26 martie 1896 şi a murit pe 20 mai 1896, la vârsta de 76 de ani.

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...