Google o omagiază pe pianista şi compozitoarea Clara Schumann, soţia lui Robert Schumann

Google şi-a modificat, joi, logoul pentru o omagia pe pianista şi compozitoarea Clara Schumann, soția compozitorului Robert Schumann, la 193 de ani de la naşterea artistei.
Economica.net - joi, 13 sept. 2012, 08:17
Google o omagiază pe pianista şi compozitoarea Clara Schumann, soţia lui Robert Schumann

Noul logo o prezintă pe Clara Schumann cântând la pian, alături de cei opt copii ai ei. Imaginea desenată care-o prezintă pe Clara Schumann şi pe copiii săi înlocuieşte cele două litere „O” şi cea de-a doua literă „G” din logoul Google de joi.

Născut la 13 septembrie 1819, la Leipzig, Clara Schumann a fost crescută de tatăl ei. Părinţii săi au divorţat pe când Clara avea doar patru ani.

Tatăl Clarei, Friedrich Wieck, a studiat teologia, dar datorită pasiunii sale pentru muzică a învățat să cânte la pian. Mama Clarei, Marianne Tromlitz, a fost cântăreață și pianistă. Cuplul a avut cinci copii: Adelheid, care a murit la o vârstă fragedă, Clara, Alwin, Gustav și Viktor. Când s-a născut Viktor, în 1824, părinții erau deja divorțați.

Friedrich Wieck i-a acordat întreaga sa atenţie Clarei, datorită talentului ei muzical. Wieck îi preda el însuși fiicei sale și făcea lucrul acesta cu mare succes, lucrul dovedit și de aplauzele pe care le primea fiica sa la fiecare apariție.

Clara era modelul metodelor sale pedagogice de învățare a pianului, metode care i-au făcut pe muzicieni ca Robert Schumann și Hans von Bülow să devină pianiști de concert remarcabili. De abia după ce influența tatălui s-a diminuat, Clara Schumann a început însă să cânte în concertele sale piese de Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach și Robert Schumann. Înainte repertoriul său era format din lucrări ale unor compozitori ca Friedrich Kalkbrenner, Camille Pleyel, Ignaz Moscheles și Henri Herz, alese de tatăl său.

În martie 1828, pe când avea opt ani, Clara l-a întâlnit pe Robert Schumann, care era cu nouă ani mai în vârsta ca ea. Schumann i-a admirat talentul Clarei şi a început să ia lecţii de la tatăl acesteia.

Clara a debutat public la vârsta de nouă ani, într-un concert susţinut la Leipziger Gewandhaus. La vârsta de 18 ani, Clara a susţinut o serie de recitaluri în Viena, din decembrie 1837 până în aprilie 1838.

În 1839, Robert Schumann şi Clara Wieck au cerut autorităţilor acordul de a se căsători fără acceptul tatălui Clarei. Ei s-au căsătorit în 12 septembrie, la o zi după cea de-a 21-a aniversare a Clarei.

Viaţa lor de familie a fost marcată însă de tragedie. Patru dintre cei opt copii ai lor şi Robert Schumann au murit, iar soţul ei şi unul dintre fiii lor şi-au sfârşit viaţa într-un azil.

Clara Scumann a suferit un accident vascular cerebral în 26 martie 1896 şi a murit pe 20 mai 1896, la vârsta de 76 de ani.

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească în războiul din Yemen
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească ...
Franţa, care îl avea pe atunci preşedinte pe Francois Hollande, a livrat în 2016 zeci de mii de bombe Arabiei Saudite ...
Eurostat: Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au crescut în luna octombrie. În România au scăzut
Eurostat: Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au crescut în luna octombrie. În România au scăzut
Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au crescut în luna octombrie, în linie cu estimările analiştilor, ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat indicatorii tehnico-economici. Va avea 82 km și va costa peste 5 miliarde de lei
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat indicatorii tehnico-economici. Va avea 82 km și va costa peste 5 miliarde ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat vineri avizarea indicatorilor tehnico - ...