Google o omagiază pe pianista şi compozitoarea Clara Schumann, soţia lui Robert Schumann

Google şi-a modificat, joi, logoul pentru o omagia pe pianista şi compozitoarea Clara Schumann, soția compozitorului Robert Schumann, la 193 de ani de la naşterea artistei.
Economica.net - joi, 13 sept. 2012, 08:17
Google o omagiază pe pianista şi compozitoarea Clara Schumann, soţia lui Robert Schumann

Noul logo o prezintă pe Clara Schumann cântând la pian, alături de cei opt copii ai ei. Imaginea desenată care-o prezintă pe Clara Schumann şi pe copiii săi înlocuieşte cele două litere „O” şi cea de-a doua literă „G” din logoul Google de joi.

Născut la 13 septembrie 1819, la Leipzig, Clara Schumann a fost crescută de tatăl ei. Părinţii săi au divorţat pe când Clara avea doar patru ani.

Tatăl Clarei, Friedrich Wieck, a studiat teologia, dar datorită pasiunii sale pentru muzică a învățat să cânte la pian. Mama Clarei, Marianne Tromlitz, a fost cântăreață și pianistă. Cuplul a avut cinci copii: Adelheid, care a murit la o vârstă fragedă, Clara, Alwin, Gustav și Viktor. Când s-a născut Viktor, în 1824, părinții erau deja divorțați.

Friedrich Wieck i-a acordat întreaga sa atenţie Clarei, datorită talentului ei muzical. Wieck îi preda el însuși fiicei sale și făcea lucrul acesta cu mare succes, lucrul dovedit și de aplauzele pe care le primea fiica sa la fiecare apariție.

Clara era modelul metodelor sale pedagogice de învățare a pianului, metode care i-au făcut pe muzicieni ca Robert Schumann și Hans von Bülow să devină pianiști de concert remarcabili. De abia după ce influența tatălui s-a diminuat, Clara Schumann a început însă să cânte în concertele sale piese de Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach și Robert Schumann. Înainte repertoriul său era format din lucrări ale unor compozitori ca Friedrich Kalkbrenner, Camille Pleyel, Ignaz Moscheles și Henri Herz, alese de tatăl său.

În martie 1828, pe când avea opt ani, Clara l-a întâlnit pe Robert Schumann, care era cu nouă ani mai în vârsta ca ea. Schumann i-a admirat talentul Clarei şi a început să ia lecţii de la tatăl acesteia.

Clara a debutat public la vârsta de nouă ani, într-un concert susţinut la Leipziger Gewandhaus. La vârsta de 18 ani, Clara a susţinut o serie de recitaluri în Viena, din decembrie 1837 până în aprilie 1838.

În 1839, Robert Schumann şi Clara Wieck au cerut autorităţilor acordul de a se căsători fără acceptul tatălui Clarei. Ei s-au căsătorit în 12 septembrie, la o zi după cea de-a 21-a aniversare a Clarei.

Viaţa lor de familie a fost marcată însă de tragedie. Patru dintre cei opt copii ai lor şi Robert Schumann au murit, iar soţul ei şi unul dintre fiii lor şi-au sfârşit viaţa într-un azil.

Clara Scumann a suferit un accident vascular cerebral în 26 martie 1896 şi a murit pe 20 mai 1896, la vârsta de 76 de ani.

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a încheiat un contract în valoare de 4,05 milioane de euro cu compania olandeză Rensen-Driessen Shipbuilding B.V. pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale. ...
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se va deschide luni, 29 iulie 2024,la ora 11. Acesta este situat în zona food-court ...
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate în trimestrul II
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate ...
Grupul german Mercedes-Benz şi-a redus previziunile privind marja anuală de profit, după vânzările slabe din trimestrul ...
România rămâne în procedura de deficit excesiv
România rămâne în procedura de deficit excesiv
Consiliul Uniunii Europene a deschis vineri proceduri oficiale contra statelor membre UE care se confruntă cu un deficit ...