Google o omagiază pe pianista şi compozitoarea Clara Schumann, soţia lui Robert Schumann

Google şi-a modificat, joi, logoul pentru o omagia pe pianista şi compozitoarea Clara Schumann, soția compozitorului Robert Schumann, la 193 de ani de la naşterea artistei.
Economica.net - joi, 13 sept. 2012, 08:17
Google o omagiază pe pianista şi compozitoarea Clara Schumann, soţia lui Robert Schumann

Noul logo o prezintă pe Clara Schumann cântând la pian, alături de cei opt copii ai ei. Imaginea desenată care-o prezintă pe Clara Schumann şi pe copiii săi înlocuieşte cele două litere „O” şi cea de-a doua literă „G” din logoul Google de joi.

Născut la 13 septembrie 1819, la Leipzig, Clara Schumann a fost crescută de tatăl ei. Părinţii săi au divorţat pe când Clara avea doar patru ani.

Tatăl Clarei, Friedrich Wieck, a studiat teologia, dar datorită pasiunii sale pentru muzică a învățat să cânte la pian. Mama Clarei, Marianne Tromlitz, a fost cântăreață și pianistă. Cuplul a avut cinci copii: Adelheid, care a murit la o vârstă fragedă, Clara, Alwin, Gustav și Viktor. Când s-a născut Viktor, în 1824, părinții erau deja divorțați.

Friedrich Wieck i-a acordat întreaga sa atenţie Clarei, datorită talentului ei muzical. Wieck îi preda el însuși fiicei sale și făcea lucrul acesta cu mare succes, lucrul dovedit și de aplauzele pe care le primea fiica sa la fiecare apariție.

Clara era modelul metodelor sale pedagogice de învățare a pianului, metode care i-au făcut pe muzicieni ca Robert Schumann și Hans von Bülow să devină pianiști de concert remarcabili. De abia după ce influența tatălui s-a diminuat, Clara Schumann a început însă să cânte în concertele sale piese de Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach și Robert Schumann. Înainte repertoriul său era format din lucrări ale unor compozitori ca Friedrich Kalkbrenner, Camille Pleyel, Ignaz Moscheles și Henri Herz, alese de tatăl său.

În martie 1828, pe când avea opt ani, Clara l-a întâlnit pe Robert Schumann, care era cu nouă ani mai în vârsta ca ea. Schumann i-a admirat talentul Clarei şi a început să ia lecţii de la tatăl acesteia.

Clara a debutat public la vârsta de nouă ani, într-un concert susţinut la Leipziger Gewandhaus. La vârsta de 18 ani, Clara a susţinut o serie de recitaluri în Viena, din decembrie 1837 până în aprilie 1838.

În 1839, Robert Schumann şi Clara Wieck au cerut autorităţilor acordul de a se căsători fără acceptul tatălui Clarei. Ei s-au căsătorit în 12 septembrie, la o zi după cea de-a 21-a aniversare a Clarei.

Viaţa lor de familie a fost marcată însă de tragedie. Patru dintre cei opt copii ai lor şi Robert Schumann au murit, iar soţul ei şi unul dintre fiii lor şi-au sfârşit viaţa într-un azil.

Clara Scumann a suferit un accident vascular cerebral în 26 martie 1896 şi a murit pe 20 mai 1896, la vârsta de 76 de ani.

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Lenovo raportează venituri de 56,9 miliarde de dolari pentru 2023 și un profit net de 1 miliard de dolari
Lenovo raportează venituri de 56,9 miliarde de dolari pentru 2023 și un profit net de 1 miliard de dolari
Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) a anunțat astăzi rezultatele pentru trimestrul al IV-lea și pentru întregul an fiscal 2023/24. După ce și-a reluat creșterea în trimestrul al treilea, Lenovo a......
Otokar prezintă la expoziția BSDA blidatul COBRA II 4×4 și cu transportorul blindat ARMA 8×8. Compania caută să încheie un contract cu Romarm
Otokar prezintă la expoziția BSDA blidatul COBRA II 4×4 și cu transportorul blindat ARMA 8×8. Compania caută ...
Compania turcă Otokar, membră a Grupului Koç și producătoare la nivel mondial de platforme terestre de apărare, participă ...
Bento a înregistrat venituri din exploatare de 25,6 milioane de lei, în creștere cu 201%, și un profit net de 6,8 milioane de lei
Bento a înregistrat venituri din exploatare de 25,6 milioane de lei, în creștere cu 201%, și un profit net de 6,8 milioane ...
2B Intelligent Soft (Bento, Intellectually Curious, BVB: BENTO), companie antreprenorială românească, specializată în ...
China, pregătită să răspundă eventualelor taxe majorate pentru mașini ale UE cu o măsură similară
China, pregătită să răspundă eventualelor taxe majorate pentru mașini ale UE cu o măsură similară
Pe măsură ce termenul de finalizare a anchetei europene cu privire la finanțarea mașinilor provenite din China, țara ...