Google pregăteşte un serviciu telecom wireless de mare viteză

Google vrea să construiască o reţea wireless "experimentală" de mare viteză la sediul din Mountain View, California, care potrivit unor analişti ar putea fi primul pas spre dezvoltarea unui serviciu telecom, potrivit blogului de tehnologie al Wall Street Journal (WSJ).
Economica.net - joi, 24 ian. 2013, 13:01
Google pregăteşte un serviciu telecom wireless de mare viteză

Google a depus săptămâna trecută la Comisia Federală de reglementare a sectorului comunicaţiilor din SUA o cerere de licenţă pentru instalarea unui „serviciu radio experimental” cu o rază de două mile (3,2 kilometri) care sã ofere acoperire la sediul companiei.

Reţeaua ar funcţiona în banda 2.524-2.625 MHz, frecvenţe care nu pot fi accesate de niciun telefon mobil de larg consum, inclusiv dispozitivele Android sau iPhone-ul.

Relevanţa frecvenţelor menţionate vine din afara SUA. Operatorii telecom din China, Brazilia şi Japonia au început deja să construiască reţele în banda respectivă.

Aceste frecvenţe ar fi eficiente în special în centre urbane dens populate, iar investiţiile în astfel de reţele pe pieţe majore precum China, Brazilia şi Japonia vor conduce cu siguranţă la apariţia de telefoane compatibile.

Contactat de WSJ, un purtător de cuvânt al companiei a refuzat să comenteze scopul final al cererii depuse la guvern, precizând doar că Google face des experimente.

În document se mai precizează că reţeaua experimentală va avea centrul în clădirea de unde lucrează echipa Google Fiber, parte a diviziei Google Access care a lansat anul trecut, în Kansas City, servicii de internet cu infrastructură fixă cu viteze de până la un gigabit pe secundă.

Google Access a început de asemenea instalarea unui serviciu gratuit de internet prin WiFi în cartierul newyorkez Chelsea, iar oraşul Mountain View este acoperit de asemenea de un serviciu gratuit WiFi oferit de Google.

Google nu deţine în prezent licenţe de operare în frecvenţe wireless, însă documentul precizează că reţeaua experimentală va face uz de spectrul controlat de operatorul Clearwire Corp. Reprezentanţii Clearwire au refuzat să comenteze informaţiile.

Google a purtat discuţii anul trecut cu operatorul de TV prin satelit Dish în încercarea de a încheia un parteneriat pentru dezvoltarea unei reţele wireless de largă acoperire.

Te-ar mai putea interesa și
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele cu sucuri, sandvisuri saau cafea sunt obligate să fie dotate cu AMEF.......
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...