Google şi şefii companiei, acţionaţi în justiţie pentru planul de a crea o nouă clasă de acţiuni

 Google şi Consiliul de Administraţie al companiei au fost acţionaţi în justiţie, în SUA, de către un acţionar care vrea să blocheze planul de creare a unei noi clase de acţiuni, deoarece mişcarea are scopul de a întări controlul cofondatorilor Larry Page şi Sergey Brin, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 01 mai 2012, 07:23
Google şi şefii companiei, acţionaţi în justiţie pentru planul de a crea o nouă clasă de acţiuni

Google a anunţat, în luna aprilie, că vrea să creeze o nouă clasă de acţiuni, a treia în structura companiei, care să permită emiterea de noi titluri fără diluarea drepturilor de vot ale fondatorilor.

Potrivit reclamaţiei intentate de acţionarul Google, compania va putea emite noi acţiuni pentru efectuarea de achiziţii sau compensarea angajaţilor fără a dilua votul de 56,3% controlat de Page şi Brin.
Reprezentanţii Google nu au comentat informaţiile.

Acţiunea a fost intentată de Brockton Retirement Board, administratorul unui fond de pensii din statul Massachusetts, care vrea să iniţieze un proces colectiv împreună cu alţi acţionari minoritari nemulţumiţi de propunerea companiei.

Reclamantul susţine că Page, Brin şi Consiliul de Administraţie al Google şi-au încălcat „datoria fiduciară” (bazată pe încrederea cu care au fost învestiţi – n.r.) faţă de acţionarii companiei.

„Page şi Brin vor să-şi menţină puterea în timp ce vând volume mari din participaţiile lor, câştigând miliarde de dolari”, se spune în reclamaţie.

Schimbarea structurii acţionariatului ar crea o nouă clasă de titluri, fără drepturi de vot ataşate.
Page şi Brin nu şi-au ascuns intenţiile de a-şi conserva influenţa asupa companiei chiar şi după listarea acesteia la bursă, în 2004, iar fondatorii vor să-şi păstreze controlul în pofida expansiunii Google.

Alături de preşedintele board-ului executiv, Eric Schmidt, cofondatorii Google controlează aproximativ două treimi din drepturile de vot din acţionariat, influenţă conservată după oferta publică iniţială a companiei, din 2004, printr-o structură pe două clase de acţiuni. Clasa A avea deja drepturi mai reduse de vot, iar clasa C, propusă joi seara acţionarilor, nu va oferi deloc acest privilegiu.

Iniţial, structura cu două clase de acţiuni a fost introdusă pentru a apăra compania de presiuni din afară în cazul unor potenţiale investiţii riscante, precum preluarea YouTube sau lansarea sistemului de operare Android pentru smartphone-uri şi tablete PC, notează Page şi Brin într-un comunicat transmis joi de companie.

Noua modificare a structurii întăreşte aceste mecanisme de protecţie, a arătat Google odată cu prezentatea planului.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...