Google va investi un miliard de euro în Germania

 Grupul american Google a anunţat marţi că va investi un miliard de euro în Germania, până în 2030, în infrastructuri de tip "cloud" şi energiile regenerabile necesare pentru funcţionarea lor, informează AFP.
AGERPRES - mar, 31 aug. 2021, 15:44
Google va investi un miliard de euro în Germania

„În Germania, până în 2030, investiţiile în infrastructurile digitale şi energia curată se vor ridica la un miliarde de euro”, a informat grupul american într-un comunicat de presă.

Concret, Google intenţionează să extindă centrul său de „cloud” amplasat la Hanau, în apropiere de Frankfurt, vestul Germaniei, care are deja o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi. În paralel, Google intenţionează să creeze un nou centru de stocare a datelor la Brandenburg, o regiune din jurul capitalei Berlin.

De asemenea, Google va investi în instalaţii de energie regenerabilă „solară şi eoliană” din Germania, care vor putea alimenta până la 80% din instalaţiile sale din această ţară.

„Este vorba de un pas important spre atingerea obiectivului nostru de decarbonizare până în 2030”, a informat grupul american.

Pentru a atinge acest obiectiv, Google se va alia cu subsidiara germană a grupului francez de utilităţi Engie, care îi va livra o cantitate totală de 140 de Megawaţi de energie verde.

Stocarea datelor, prin intermediul centrelor de cloud, face obiectul unor numeroase critici pentru consumul său mare de energie electrică.

Cu toate acestea, Guvernul german a salutat noile investiţii anunţate de Google, ministrul Economiei, Peter Altmaier apreciind că este vorba de un semnal puternic privind atractivitatea primei economii europene.

Grupul Google dispune în prezent de patru centre în Germania, la Berlin, Frankfurt, Hamburg şi Munchen, unde lucrează aproximativ 2.500 de angajaţi.

Domeniul cloud, şi la nivel mai general locul unde sunt stocate datele colectate cu privire la cetăţenii europeni, a devenit în ultimii ani un subiect de importanţă strategică. Un proiect european, denumit Gaia X, lansat anul trecut de Franţa şi Germania, are drept obiectiv întărirea independenţei continentului în acest domeniu, care este dominant pentru moment de firmele chineze şi americane. Însă firmele non-europene, precum Google, Amazon sau Microsoft, nu sunt excluse din proiectul Gaia X, chiar dacă nu au un loc în consiliul de administraţie

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...