Google vrea să folosească inteligența artificială pentru a eficientiza semafoarele

Google dezvoltă un program de inteligență artificială (AI) pentru a optimiza sistemele de semaforizare. Programul se află deja în teste în Israel, unde sistemul a ajutat la reducerea consumului de combustibil, dar și a timpului pe care șoferii îl petrec în trafic, în zonele respective, cu 10-20%. Următorul oraș care va testa acest sistem este Rio de Janeiro, potrivit Reuters.
Ion Dobreanu - Dum, 10 oct. 2021, 11:51
Google vrea să folosească inteligența artificială pentru a eficientiza semafoarele

Proiectul de cercetare în fază incipientă se numără printre noile inițiative software ale Google pentru combaterea schimbărilor climatice.

Pe baza primelor rezultate obținute în orașele israeliene Haifa și Beer-Sheva, autoritatea municipală de trafic din Rio de Janeiro și-a exprimat mari speranțe în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale pentru o mai bună sincronizare a semafoarelor. Aceasta a declarat pentru Reuters că sistemul ar trebui să fie introdus în câteva luni, iar locațiile vor fi anunțate în curând.

Aleksandar Stevanovic, profesor asociat de inginerie civilă și de mediu la Universitatea din Pittsburgh, a declarat că simulările arată că AI ar putea fluidiza traficul. Dar în același timp și-a exprimat îndoiala că o companie tehnologică fără expertiză în domeniul ingineriei de trafic ar putea, în cele din urmă, să aducă un astfel de software în realitate.

„În fiecare an apare cineva nou care pretinde că putem face minuni”, a spus el.

Kate Brandt, șefa departamentului de sustenabilitate de la Google, a explicat într-o prezentare video că un grup de cercetare de inteligență artificială de la Google a lucrat la calcularea condițiilor de trafic și a timpilor din intersecțiile din orașele din întreaga lume și apoi a început să antreneze un model pentru a optimiza acele intersecții ineficiente.

„Semafoarele ineficiente sunt dăunătoare mediului și pentru sănătatea publică, deoarece mașinile care merg la ralanti înseamnă risipă de combustibil și mai multă poluare atmosferică la nivelul străzilor. Aceasta este o oportunitate pentru AI de a contribui la crearea unei schimbări revoluționare”, a declarat ea.

Programul își propune să coordoneze semafoarele astfel încât mașinile să se afle cât mai mult în mișcare, anticipând în același timp modul în care se va aglomera traficul pe tot parcursul zilei.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...