GPS-ul, îngenuncheat de un sistem european mai bun

Din 2014, va fi operaţional sistemul de navigaţie Galileo, moment care va marca ruptura Europei de sistemul american GPS. CE, prin Agenția Spațială Europeană, a semnat astăzi la Londra 3 contracte de achiziţionare şi rezervare de sateliţi, care să permită funcţionalitatea sistemului Galileo în 2014.
Ion Dobreanu - joi, 02 feb. 2012, 12:50
GPS-ul, îngenuncheat de un sistem european mai bun

Sistemul de navigație Galileo

Galileo îţi va permite să afli poziția exactă în timp și spațiu, ca și GPS, însă cu o mai mare precizie și fiabilitate decât GPS, spune Comisia Europeană. Sub control european civil, Galileo va fi interoperabil cu sistemul american GPS și cu sistemul rus Glonass, însă va rămâne independent de acestea.

Proiectul Galileo va fi operaţional într-o plajă largă de domenii: rețelele electrice, societățile de gestionare a parcurilor auto, tranzacțiile financiare, industria transportului de mărfuri, operațiunile de salvare, operațiunile de menținere a păcii.

Azi s-au semnat 3 contracte la Londra, pentru achiziţionarea şi rezervarea de sateliţi.

Contractele de astăzi au fost semnate de Agenția Spațială Europeană în numele Comisiei Europene, în temeiul unei delegări din partea acesteia.

Unul dintre contractele semnate azi la Londra a vizat cumpărarea de la OHB System AG (Germania) a 8 sateliți pentru 250 de milioane de euro.

Agenţia Spaţială Europeană a semnat un contract şi cu Arianespace (Franţa), pentru o opțiune de rezervare de până la 3 lansări cu Ariane 5, pentru un comision de rezervare de 30 de milioane euro.

Agenţia Spaţială Europeană a semnat un contract şi cu Astrium SAS (Franţa) pentru a oferi posibilitatea actualei rachete de lansare Ariane 5 ES să transporte câte 4 sateliți din programul Galileo la fiecare lansare pe orbită, pentru 30 de milioane de euro.
Sateliții Galileo se lansează în prezent câte 2, la bordul unei rachete rusești Soyuz.

Cei 8 sateliți comandați astăzi se vor alătura celor 18 sateliți deja contractați, dintre care 2 se află pe orbită de la 21 octombrie 2011, ceea ce va duce numărul de sateliți la 26 până la sfârșitul anului 2015.

În cursul acestui an vor mai fi lansaţi încă 2 sateliți Galileo.

Retrospectiva achiziţiilor pentru proiectul Galileo

Achizițiile publice de servicii pentru a asigura capacitatea operativă a sistemului Galileo sunt divizate în 6 contracte. În ianuarie 2010, s-au atribuit 3 contracte, pentru asigurarea asistenței pentru ingineria de sistem, sateliți și lansatoare. Un al patrulea contract s-a semnat la Bruxelles în octombrie 2010 cu SpaceOpal, pentru asigurarea funcționării infrastructurii spațiale și terestre. În iunie 2011, s-au semnat ultimele 2 contracte rămase cu ThalesAlenia (Franţa), pentru infrastructura necesară misiunii terestre și cu Astrium (Marea Britanie), pentru infrastructura de control la sol.
Toate contractele au fost atribuite în baza „celui mai bun raport calitate/preț”.

Programul Galileo a fost structurat în două etape

  • Etapa validării pe orbită (IOV) constă din teste și funcționarea a 4 sateliți și a infrastructurii terestre aferente acestora. Această etapă este în curs de derulare.
  • Etapa capacității operaționale depline (FOC) constă în desfășurarea restului infrastructurii spațiale și terestre. Aceasta include o etapă inițială de capacitate operațională de 18 sateliți operaționali. Sistemul integral va fi format din 30 de sateliți pe orbită, precum și 2 sateliți la sol care să-i înlocuiască pe cei de pe orbită în caz de necesitate, și include centre de control situate în Europa și o rețea de stații de recepție și stații de ridicare a semnalului instalate în întreaga lume.
Te-ar mai putea interesa și
IBanFirst: Politica energetică a UE va stimula inflaţia pe termen lung. Creşterea dobânzilor poate duce economia europeană la niveluri de criză. Euro va evolua negativ
IBanFirst: Politica energetică a UE va stimula inflaţia pe termen lung. Creşterea dobânzilor poate duce economia europeană ...
La ora actuală, Uniunea Europeană împinge toate investiţiile către energia regenerabilă, chiar dacă ştie că acest tip de energie nu oferă o aprovizionare constantă. În schimb, această......
Turcia primește avioane F-16 americane după ce și-a dat acordul pentru primirea în NATO a Finlandei și Suediei
Turcia primește avioane F-16 americane după ce și-a dat acordul pentru primirea în NATO a Finlandei și Suediei
La o zi după ce Turcia a renunţat la dreptul de veto privind extinderea NATO, guvernul american a anunţat miercuri că ...
Industria auto din Rusia e în colaps. În luna mai au fost produse doar 3.720 de mașini
Industria auto din Rusia e în colaps. În luna mai au fost produse doar 3.720 de mașini
Industria auto din Rusia a suferit un declin record în mai, fiind produse doar 3.720 de maşini, faţă de aproximativ 112.000 ...
H&M raportează un profit cu mult peste așteptări pentru perioada martie – mai 2022
H&M raportează un profit cu mult peste așteptări pentru perioada martie – mai 2022
Hennes & Mauritz AB (H&M), al doilea cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, a raportat o creştere peste aşteptări ...