Grădinaru (ANAF), despre declaraţia SAF-T: Marii contribuabili s-au conformat la declarare în proporţie de aproximativ 90%

18 01. 2024
anaf 768594058678593

„Eu vă pot spune din analizele noastre făcute pe baza de mari contribuabili. Marii contribuabili s-au conformat la declarare (a declaraţiei SAF-T n.r.) în proporţie de aproximativ 90%. Deci este un procent destul de mare. Încă de la începutul implementării proiectului, ştim că a fost implementat etapizat pentru marii contribuabili, aceştia având trei termene de depunere a declaraţiei, ianuarie 2022, iulie 2022 şi ianuarie 2023, noi am monitorizat depunerea şi am emis notificări către acei contribuabili care nu au reuşit să se conformeze datorită poate complexităţii acestei declaraţii. În perioada următoare ne dorim a continua întâlnirile cu contribuabilii întrucât în toată această perioadă am avut diverse întâlniri cu diverse organizaţii profesionale sau punctuale cu contribuabilii care au solicitat aceste întâlniri. Vom monitoriza şi vom analiza toate situaţiile în care contribuabilii se află, fie că nu au reuşit să depună declaraţii integral completate sau nu au reuşit să depună, iar în situaţiile în care identificăm cauze care nu sunt obiective şi cauze de încălcare a legislaţiei fiscale vom acţiona inclusiv contravenţional în zona de nedepunere a declaraţiei sau depunere inconsistentă a acesteia”, a declarat Magdalena Grădinaru, la Conferinţa Anuală de Fiscalitate 2024 organizată de EY.

În cadru conferinţei a fost prezentat un sondaj realizat de EY, în care participanţii au fost întrebaţi dacă au efectuat o testare calitativă şi substanţială a informaţiilor din SAF-T, şi respectiv a informaţiilor din SAF-T faţă de alte declaraţii fiscale. 63% au afirmat că urmează să iniţieze astfel de verificări în perioada următoare, 17% au răspuns negativ şi au menţionat că nu intenţionează să facă alte verificări decât validarea prin DUK integrator (program informatic – n.r. ), iar 21% au răspuns afirmativ.

De asemenea, participanţii au fost întrebaţi cum au testat sau intenţionează să testeze declaraţiile SAF-T. 53% au spus că au realizat verificarea manual, 37% automat, iar 11% în alt mod.

Fişierul standard de control fiscal (Standard Audit File for Tax, SAF-T) reprezintă o obligaţie declarativă şi reflectă standardul internaţional pentru schimbul electronic de date contabile între societăţi/organizaţii şi autorităţile fiscale, conţinând informaţii referitoare la datele contabile şi fiscale ale contribuabililor.