Grampet: Privatizarea HZ Cargo continuă, dar preluarea depinde de situaţia financiară a firmei croate

Privatizarea HZ Cargo din Croaţia este în desfăşurare, potrivit Grampet, care infirmă informaţiile legate de încetarea procesului, dar precizează că preluarea se va încheia dacă situaţia transportatorului feroviar de marfă croat este conformă cu strategia grupului deţinut de Gruia Stoica.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 16:19
Grampet: Privatizarea HZ Cargo continuă, dar preluarea depinde de situaţia financiară a firmei croate

„Grampet Group doreşte să infirme informaţiile apărute în mass-media româneşti şi croate, potrivit cărora procesul de privatizare a HZ Cargo Croaţia ar fi încetat pentru că Grampet Group nu ar fi depus «garanţiile financiare necesare». Mai mult decât atât, reprezentanţii Grampet şi reprezentanţii Ministerului Tranporturilor vor avea în zilele următoare o întâlnire programată pentru a discuta toate elementele ce ţin de acest proces. În ceea ce priveşte motivul invocat, nedepunerea garanţiilor financiare, dorim să precizăm că în stadiul în care se află acum procedura de privatizare a HZ Cargo nici nu este prevăzută depunerea unor astfel de garanţii”, se arată într-un comunicat al grupului.

Articole mass-media româneşti sunt bazate pe relatări ale publicaţiilor croate care atribuie ministrului croat de Finanţe o declaraţie făcută luni dimineaţă la postul naţional de radio, potrivit căreia s-ar fi decis „oprirea discuţiilor cu Grampet şi identificarea, în cadrul Guvernului, a altor soluţii pentru HZ Cargo”, potrivit sursei citate.

În cursul aceleiaşi zile, Ministrul Transporturilor, Hajdas Doncic, autoritatea mandatată să efectueaze privatizarea HZ Cargo, a infirmat declaraţiile atribuite ministrului de Finanţe, potrivit Grampet.

Reprezentanţii Grampet afirmă că în realitate privatizarea HZ Cargo este în plină desfăşurare, iar grupul continuă negocierile cu autorităţile guvernamentale croate pentru cumpãrarea a 75% din acþiunile HZ Cargo, operatorul feroviar de transporturi de marfă.

„Cel mai târziu la începutul saptămânii viitoare va avea loc la Zagreb o nouă întâlnire cu ministrul Hajdas Doncic, în care vor fi discutate detalii tehnice de depăşire a oricăror probleme care ar putea să apară în cadrul acestui proces comercial. Cu siguranţă că în cadrul acestei întâlniri vor fi abordate şi aspecte pur tehnice, precum calendarul de depunere a garanţiilor. Grampet Group doreşte să amintească faptul că licitaţia din Croaţia fost câştigată datorită ofertei superioare celor depuse de ceilalţi concurenţi (Rail Cargo Austria şi AWT Cehia), însă procedura de preluare a HZ Cargo se va finaliza doar în măsura în care situaţia economică şi financiară a operatorului croat se va dovedi a fi conformă cu planurile de dezvoltare strategică a companiei noastre”, se mai arată în comunicat.

Gruia Stoica a declarat în luna iulie a anului trecut agenţiei MEDIAFAX că Grampet a fost desemnat câştigător al licitaţiei pentru preluarea operatorului de stat de transport feroviar de marfă din Croaţia, tranzacţia vizând preluarea a 75% din acţiuni pentru un preţ total de 60 milioane euro, jumătate din bani fiind pentru acoperirea unor garanţii de stat, 20 milioane euro pentru investiţii şi 10 milioane euro capital de lucru.

În luna iunie, compania Grup Feroviar Român (GFR), parte a Grampet, a fost declarat câştigătoare în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.

Tranzacţia nu a fost finalizată însă până la termenul limită, 14 octombrie, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra operaţiunii.

GFR este implicat şi în procedurile de privatizare a companiilor feroviare de stat BDZ din Bulgaria şi TRAINOSE din Grecia, operează pe piaţa din Ungaria şi a anunţat că doreşte să se extindă în Germania, Austria, Republica Moldova şi Serbia.

Te-ar mai putea interesa și
Suedia recurge şi ea la energia fotovoltaică pentru a acoperi necesarul de electricitate
Suedia recurge şi ea la energia fotovoltaică pentru a acoperi necesarul de electricitate
Suedia, o ţară scandinavă renumită pentru iernile sale lungi şi lipsite de lumina soarelui, înregistrează în prezent un adevărat boom al energiei fotovoltaice, transmite Bloomberg, potrivit......
Discuţie telefonică între Scholz şi Macron cu Putin: Lăsaţi telefonul şi mergeţi la Kiev, le recomandă un oficial estonian
Discuţie telefonică între Scholz şi Macron cu Putin: Lăsaţi telefonul şi mergeţi la Kiev, le recomandă un oficial ...
Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron nu ar trebui să discute cu dictatorul rus Vladimir ...
Săptămâna de muncă de patru zile, testată începând din iunie în Regatul Unit
Săptămâna de muncă de patru zile, testată începând din iunie în Regatul Unit
Aproximativ 3.000 de angajaţi din 60 de întreprinderi urmează să participe - începând din iunie - la un test la scară ...
Bilanţ Covid-19 duminică, 29 mai: 203 cazuri nou diagnosticate, un deces şi 75 de oameni internaţi la ATI
Bilanţ Covid-19 duminică, 29 mai: 203 cazuri nou diagnosticate, un deces şi 75 de oameni internaţi la ATI
În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 203 noi cazuri de Covid-19, un deces şi 75 de oameni sunt internaţi la ATI.