Grapini: Băile Herculane, pe primul loc în strategia de dezvoltare a turimului balnear

Băile Herculane ocupă primul loc în planul strategic pentru dezvoltarea turismului balnear, a declarat vineri, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, aflată într-o vizită în staţiunea de pe Cerna.
Economica.net - vin, 10 mai 2013, 18:15
Grapini: Băile Herculane, pe primul loc în strategia de dezvoltare a turimului balnear

Turismul balnear este, de altfel, prima prioritate în strategia guvernamentală pentru turism, urmat de turismul cultural şi ecoturism.

În context, ministrul Maria Grapini, care a avut discuţii, în Băile Herculane, atât cu reprezentanţii administraţiei locale, cât şi cu cei ai mediului de afaceri, a anunţat măsuri dure pentru investitorii care lasă unităţile turistice în paragină, aşa cum s-a întamplat, în ultimii zece ani, cu centrul vechi al staţiunii şi cu marile hoteluri, pe care Maria Grapini le-a vizitat vineri.

‘Iniţiez măsuri foarte dure. Cine şi-a asumat să cumpere aici trebuie să şi respecte acest lucru. Cine nu respectă, eu propun să se meargă până la confiscare. Aici sunt clădiri istorice, care pot fi recondiţionate şi aduse la nivelul lor de altădată. O să mă ocup personal să văd cine e investitorul care a lăsat în paragină aceste clădiri. Dreptul de proprietate va fi respectat, însă, după modele europene, vom obliga aceşti oameni, dacă nu pot şi nu au putere materială, să renunţe la ele’, a declarat ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini.

Ministrul Turismului este de părere că nu se poate ca o zonă cu potenţial în turism peste nivelul mediei europene şi cu obiective unice să nu fie îngrijite. Din acest motiv, clădirile istorice din Băile Herculane vor trebui refăcute şi repuse în funcţiune, astfel încât, staţiunea să redevină ceea ce a fost odată, de care românii să beneficieze de două ori, o dată ca turişti, iar a doua oară, din punct de vedere economic.

‘Dacă ne dezvoltăm, vom avea şi venituri mai mari. Faţă de anii dinainte de 1990, diferenţa în staţiune este mare, însă, din păcate, în sens negativ. Izvoarele şi clădirile sunt deteriorate, în cea mai mare parte. Se spune că statul e un administrator slab, dar iată că aici, la Herculane, clădirile sunt private şi starea lor e la fel de proastă’, a afirmat Maria Grapini.

Totodată, ministrul Turismului a acuzat administraţia locală de faptul că, de-a lungul timpului, nu a găsit modalitatea legală de constrângere a celor vinovaţi.

‘Am primit asigurări că vom primi sprijin din partea doamnei Maria Grapini, aflată la prima sa vizită de lucru în Băile Herculane, pentru a găsi soluţii în vederea dezvoltării staţiunii. Mă bucur că acordă atenţie celei mai importante staţiuni balneare din România. Am primit asigurări că staţiunea reprezintă o prioritate şi proiectele vor fi finanţate pe mai departe’, a precizat primarul oraşului-staţiune, Nicuşor Vasilescu.

Acesta a subliniat că în Băile Herculane există multe probleme, mai ales din cauza monopolului deţinut până de curând de către S.C. Hercules.

Cele mai urgente lucrări, consideră primul edil al Băilor Herculane, sunt cele legate de infrastructura cu apă şi canalizare şi reabilitarea străzilor.

Ministrul Maria Grapini a mai declarat că, în maximum doi ani, cu implicarea autorităţilor locale, lucrurile se vor schimba radical în Băile Herculane, iar staţiunea va putea fi promovată la adevărata valoare.

Printre hotelurile vizitate vineri de către ministrul Turismului s-au aflat Dacia şi Domogled, Hotelul Roman, Băile Neptun şi Hotelul Afrodita, acesta din urmă renovat şi modernizat în totalitate, baza de tratament fiind una de nivel european.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul persoanelor care suferă de foame la nivel mondial a crescut în 2021 cu aproape 50 de milioane – raport ONU
Numărul persoanelor care suferă de foame la nivel mondial a crescut în 2021 cu aproape 50 de milioane – raport ONU
Numărul persoanelor afectate de foamete la nivel mondial a continuat să crească anul trecut, conform unor estimări ale ONU, informează DPA, relatează Agerpres....
Comisia Europeană a aprobat Acordul de parteneriat cu Bulgaria dedicat politicilor de coeziune, în valoare de 11 miliarde de euro
Comisia Europeană a aprobat Acordul de parteneriat cu Bulgaria dedicat politicilor de coeziune, în valoare de 11 miliarde ...
Comisia Europeană a anunţat miercuri că a aprobat Acordul de parteneriat cu Bulgaria, documentul care stabileşte o strategie ...
Electrica preia în totalitate proiectul parcului fotovoltaic „Vulturu”, din Vrancea
Electrica preia în totalitate proiectul parcului fotovoltaic „Vulturu”, din Vrancea
Compania Electrica a anunțat că preia în totalitate compania Green Energy Consultancy & Investments S.R.L., care dezvoltă ...
Temerile privind o posibilă recesiune trimit prețul petrolului Brent, de referință în Europa, sub 100 de dolari pe baril
Temerile privind o posibilă recesiune trimit prețul petrolului Brent, de referință în Europa, sub 100 de dolari pe baril
Pe fondul îngrijorărilor privind o posibilă recesiune, cotaţia barilului de ţiţei Brent, referinţa pentru piaţa petrolului ...