Grapini: Exporturile României ar putea scădea, în 2012, până la 44 miliarde de euro

Exporturile României ar putea scădea, în 2012, până la 44 miliarde de euro, dacă se va păstra tendinţa din primul trimestru, a declarat, marţi, Maria Grapini, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Uşoară, membră a Consiliului Naţional de Export, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - mar, 05 iun. 2012, 11:23
Grapini: Exporturile României ar putea scădea, în 2012, până la 44 miliarde de euro

‘Exporturile vor fi mai mici, în 2012, din cauza importurilor de materie primă, în general. Cu un deficit al balanţei comerciale de peste 7,3 miliarde de lei, în primul trimestru din 2012, este, cred, greu să avem o creştere a exporturilor. Oricum nu vom ajunge la prognoza de 50 miliarde de euro. Exportul s-a dezvoltat nesustenabil, iar întreprinderile mici şi mijlocii sunt, în mare parte, decapitalizate. Cu toate că aportul IMM-urilor în volumul exporturilor este de 48%, ele nu au acces decât în mică măsură la produsele Eximbank pentru încurajarea exporturilor. Sperăm ca schema de ajutor de minimis să fie modificată, pentru 2013, de la 250.000 de euro pe trei ani, la 500.000 de euro’, a spus Maria Grapini la conferinţa ‘România exportatorilor’.

Valoarea exporturilor pe cap de locuitor este, în Malayezia, de trei ori mai mare decât în România, iar în Ungaria, de 3,5 ori mai ridicată decât în ţara noastră, conform unui studiu prezentat de Radu Limpede, coordonator al JCI Think Tank. Primarii şi şefii Consiliilor judeţene trebuie să se implice direct, conform studiului, în atragerea de investiţii, cu precădere a investiţiilor străine directe.

‘Ne-am propus ca în cel mai scurt timp posibil să creăm un Fond de risc suplimentar pentru IMM-uri, să punem la dispoziţie instrumente noi de ajutor pentru IMM-uri. Nu trebuie să uităm că datele Comisiei Naţionale de Prognoză arată că exporturile vor însuma, în 2012, 48,3 miliarde euro, adică un plus 7,3% faţă de 2011’, a spus Dumitru Nancu, vicepreşedintele Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor pentru IMM-uri.

‘Avem nevoie de politici globale pentru o dezvoltare sustenabilă, de predictibilitate şi transparenţă’, a mai spus Maria Grapini.

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, deficitul comercial FOB-CIF s-a cifrat, în primul trimestru din 2012, la 7,354 miliarde de lei (1,69 miliarde de euro), fiind mai mare cu 982,7 milioane lei (183 milioane euro) decât cel înregistrat în trimestrul I din 2011.

Exporturile FOB realizate în trimestrul I 2012 au fost de 47,835 miliarde lei (10,997 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 55,190 miliarde lei (12,688 miliarde euro). Comparativ cu trimestrul I din 2011, exporturile au crescut cu 2,3% la valori exprimate în lei, dar au scăzut cu 0,4% la valori exprimate în euro, iar importurile au crescut cu 3,9% la valori exprimate în lei şi cu 1,1% la valori exprimate în euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...