Grapini: Impozitul forfetar va viza, dacă va fi introdus, doar anumite domenii

Economica.net
09 01. 2013
oameni-de-afaceri_10488200

„În acest moment, impozitul forfetar pentru care se face analiza şi studiu de impact nu este impozitul minim aplicat de Guvernul Boc. Impozitul forfetar nu se va aplica, dacă se va introduce, decât anumitor categorii de servicii (pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de infrumuseţare, spălătorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de încălţăminte etc), la care cheltuiala administrativă pentru plata impozitului pe profit este mare şi pentru întreprinzator, şi pentru stat (ca să verifice şi să controleze fiecare locaţie)”, se arată într-un comunicat al ministrului delegat pentru IMM-uri, Turism şi Mediu de Afaceri.

Sumele de plată nu vor fi egale pentru toate serviciile, iar stabilirea acestora se va ţine cont de indicatori relevanţi precum capacitatea locaţiei, calitatea amplasamentului şi tarifele medii adecvate locaţiei.

„Motivele introducerii impozitului forfetar sunt următoarele: simplificarea administrativă la întreprinzător şi la instituţiile de control ale statului, posibilitatea evidenţierii veniturilor în mod corect şi realizarea de profit în vederea repartizării pentru dezvoltare sau dividende, de către întreprinzatori (aceştia vor plăti suma fixată, indiferent de cât profit vor face), reducerea corupţiei la exercitarea controalelor la activităţile de servicii şi etică şi echitate pentru mediul de afaceri (toţi cei care produc venituri trebuie să plătească un impozit)”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, studiul de impact se va face după ce vor avea loc discuţii cu toate asociaţiile profesionale şi patronale şi vor fi definitivate aspectele legate de categoriile de servicii pentru care se aplică impozitul, cuantumul şi criteriile de stabilire ale cuantumului.

„Activitatea de control este simplificată deoarece există evidenţa societăţilor din fiecare categorie de servicii şi grila stabilită de plată a impozitului. Această măsură va creşte, de asemenea, conformarea voluntară, întreprinzătorul plătind cota stabilită, iar pentru cine nu plăteşte, Fiscul poate stabili, fără control, penalităţi de întârziere, nefiind necesar un control contabil. Aplicarea posibilului impozit forfetar se va face cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, se mai spune în comunicat.

Premierul Ponta i-a cerut miercuri ministrului pentru IMM să îl ajute să explice public oportunitatea impozitului forfetar, adugând însă că va renunţa la impozit dacă ideea nu este bună, dar atenţionând că astfel se reduc fondurile pentru turism şi infrastructură.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a anunţat că a discutat cu ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, Maria Grapini, despre ideea introducerii unui impozit forfetar în domeniul serviciilor.

„Am discutat astăzi cu doamna Grapini apropos de ideea de a merge din nou pe impozit forfetar la servicii, pentru că acum practic nu încasăm nimic. Cred că şi pentru hotelieri, cei care au restaurante cei mai mulţi dintre ei, ideea de a plăti un impozit forfetar, să ştie că au scăpat şi cu asta-basta… „, a spus Ponta vineri seara la Antena 3.

În octombrie 2010, Guvernul Boc a decis să renunţe la impozitul minim aplicat companiilor şi a analizat varianta introducerii unui impozit forfetar, dar a renunţat la idee invocând dificultăţile care ar putea apărea în administrarea unui astfel de sistem, orientându-se spre revenirea la impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor.