1EUR = 4.8358 RON | Bucureşti 28 º

Companii

Grapini: Peste 30% din hainele vândute în magazinele româneşti sunt contrafăcute

Aproximativ 30-40% dintre hainele vândute în magazinele din România sunt contrafăcute, iar falsurile sunt prezente de la buticuri şi până la magazinele luxoase din mall-uri, a declarat miercuri agenţiei MEDIAFAX Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism.

08 ian, 2014 | Mediafax

Grapini spune că pe piața de îmbrăcăminte, consumul intern este în jur de 13-15%, iar diferența provine din import.

"Contrafacerea merge spre 30-40% din hainele de pe piață. Eu am fost și în mall și am văzut că scria pe o etichetă comercială foarte frumoasă «100% lână» și cînd, fiind specialist, m-am dus la eticheta de producător din interior, era acrilic 100%. Producătorul nu are nicio vină în cazul ăsta. Din contră, s-ar putea ca în magazine foarte luxoase să găsești contrafaceri, pentru că-ți fură ochii imaginea magazinului. Pot fi lucruri de firmă contrafăcute", a spus Grapini, care a înființat și condus mai multe afaceri în domeniul textil.

Ea i-a sfătuit pe cumpărători ca atunci când intră într-un magazin de haine să controleze două etichete. Pe lângă eticheta mare, de carton, cumpărătorul trebuie să caute în interiorul produsului, unde fabricantul este obligat prin lege să pună o etichetă.

"Găsești în interiorul produsului o etichetă mică textilă, imprimată sau țesută, pe care trebuie să scrie obligatoriu componența fibroasă, mărimea și celelalte. Dacă producătorul face contrafacere și pune el etichetă de 100%, consumatorul, când constată că nu e așa, se poate duce la Protecția Consumatorului să reclame producătorul. Dacă însă producătorul a pus corect eticheta, comerciantul este cel care trebuie amendat", a mai spus ministrul.

Grapini este sigură că cele mai mari contrafaceri sunt făcute de comercianți. Aceștia fac o presiune foarte mare pe preț la producător și ca să aibă un adaos cât mai mare, "pun o etichetă foarte fițoasă" și foarte atrăgătoare.

"Iar românul atâta știe, că dacă este 100% fibră, 100% bumbac, 100% in, este mai bună. Și într-adevăr este mai bună, dar prețul nu poate fi același. Până acum era ideea că doar produsul ieftin este contrafăcut, dar eu am rămas foarte dezamăgită atunci când am văzut personal că există această diferență între eticheta comercială și eticheta producătorului. Sigur nu ai atâția oameni care să controleze tot, dar ar trebui prin sondaj să verifici magazinele, fără să crezi că la magazinele mari nu se pot întâmpla nimic și să mergi doar la micile buticuri", a arătat ministrul.

Pot fi trei contrafaceri la același produs, explică Grapini. Pe de o parte compoziția fibroasă, poate ca pe etichetă să scrie 100% lână și să nu fie așa, poate fi contrafăcut brandul, ceea ce aduce foarte mulți bani, pentru că brandul vinde bine, și mai poate exista contrafacerea țării de proveniență.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO