Grapini plăteşte cu 15% mai mult pe standul României la ITB Berlin

Ministerul pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri a plătit pentru standul României la târgul de turism de la Berlin peste 211.000 de euro, cu 15% peste costurile de anul trecut, în timp ce premierul Victor Ponta cere scăderea cheltuielilor din ministere cu 15%.
Economica.net - lun, 11 mart. 2013, 13:22
Grapini plăteşte cu 15% mai mult pe standul României la ITB Berlin

Standul României de la târgul de turism de la Berlin, care s-a desfăşurat în acest an în perioada 6-10 martie, a avut suprafaţa de 407 metri pătraţi, potrivit ministerului pentru IMM şi Turism. La stand au fost prezenţi 50 de expozanţi.

Participarea la târg a costat, potrivit ministerului, 211.208 de euro, fără TVA, dintre care 140.647 euro, fără TVA, a însemnat construcţia standului, iar 70.561 de euro, fără TVA, a reprezentat chiria.

Cu o suprafaţă similară (405 metri pătraţi) şi un număr de 46 de expozanţi, standul României de anul trecut de la Berlin a fost cu aproape 16% mai ieftin, respectiv 182.352 euro, fără TVA.

Potrivit datelor Ministerului pentru IMM şi Turism, transmise MEDIAFAX, în 2012 construcţia standului României din târgul de la Berlin din martie a costat 113.764 euro, fără TVA, iar pentru chirie s-a plãtit 68.588, euro fără TVA.

Ministrul delegat pentru IMM şi Turism, Maria Grapini, a anulat în luna februarie participarea României la târgul de turism de la Munchen, care a avut loc în aceeaşi lună, iar hotelierii şi agenţii care plătiseră deja biletele de avion şi camerele la hotel au acuzat ministerul pentru pierderile suferite.

Grapini a anulat prezenţa României la târgul de turism de la Munchen după ce evenimentul a fost inclus la finele lunii ianuarie pe lista târgurilor aprobate de minister.

Întrebaţi dacă România va plăti penalităţi pentru că a anulat participarea la eveniment, reprezentanţii Biroului de presă ai Ministerului Economiei au afirmat că nu vor exista astfel de costuri.

„Legat de târgul de turism de la Munchen, România NU A ÎNCHIRIAT STAND, deci nu va plăti nicio penalitate”, au răspuns reprezentanţii ministerului.

Cu toate acestea, MEDIAFAX este în posesia mai multor fotografii în care statndul apare în bună măsură amenajat, iar pe unul dintre pereţii acestuia organizatorii au postat un afiş pe care scrie: „Acest expozant a trebuit să renunţe cu puţin timp înainte”.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii târgului de la Munchen au declarat că România a anulat prezenţa la târg cu „puţin timp” înainte de începerea acestuia.

De altfel, România apare cu stand pe macheta postată pe site-ul oficial al târgului: http://www.free-muenchen.de

Premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor să prezinte, în perioada următoare, propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul şi a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, solicitarea fiind formulată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal poate presupune şi diminuări ale numărului de posturi „ocupate inutil”, a afirmat duminică premierul Ponta, adăugând că îi este greu să creadă că într-un minister sau autoritate publică este nevoie de absolut tot ce există în prezent, după angajările din 2010-2011,

„Am spus, pot fi reduse, ca să putem să angajăm absolvenți la sănătate, la educație, la poliție. Pot fi reduse cheltuielile cu personalul, nu tăind salarii, dar mergând în fiecare instituție centrală și văzând câte posturi sunt neocupate, câte posturi sunt ocupate inutil, de unde se cheltuie prea mult, cu deplasări în străinătate, cu tot felul de alte lucruri. Așa a apărut acea reducere de 15%”, a spus Ponta la Antena 3.

Întrebat de unde vede ca fiind tăiat acel procent de 15%, Ponta a afirmat: „Din cheltuieli de personal, fie din posturi, fie din cheltuielile de orice alt tip pe care fiecare ministru şi fiecare șef de autoritate le poate găsi. Nu se taie salarii sau, oricum, nu umblăm la spitale, la școli, pentru că vorbim de autoritatea centrală, ministere, autorități, agenții și oficiale teritoriale deconcetrate ale acestor autorități centrale”.

Hotelurile din România sunt pe penultimul loc în Europa după gradul de ocupare în timpul verii. România ocupă ultima poziţie în clasamentul privind ponderea străinilor în totalul turiştilor, cauzele fiind fluxul slab de turişti de afaceri, imaginea externă proastă, tarifele mari şi evaziunea.

Cu 1,6 milioane de străini sosiţi în 2012, România ocupă unul dintre ultimele locuri în Europa la acest capitol, fiind devansată printre altele de Ungaria, Bulgaria, Croaţia, Cehia şi Polonia.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...