Grâul, la cel mai ridicat nivel din martie 2008, din cauza tensiunilor geopolitice

Preţul grâului înregistra luni o creştere cu 7,2% la bursa de cereale de la Chicago, cel mai ridicat nivel din martie 2008, ajungând la 12,60 dolari per bushel, din cauza temerilor că aprovizionarea pe plan global va fi perturbată până la rezolvarea conflictului ruso-ucrainean, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 07 mart. 2022, 15:50
Grâul, la cel mai ridicat nivel din martie 2008, din cauza tensiunilor geopolitice

Săptămâna trecută, preţul grâului a înregistrat o creştere de peste 40%, deoarece conflictul militar întrerupe livrările din Ucraina şi Rusia.

La bursa de cereale de la Chicago, preţul porumbului înregistra luni un avans de 2,7%, iar la soia de 2,05%, ambele cotaţii fiind la cel mai ridicat nivel din septembrie 2012.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi al seminţelor oleaginoase.

„Până când luptele din Ucraina nu se încheie, nu ne putem aştepta la reluarea exporturilor de grâu şi porumb din Ucraina şi Rusia”, a declarat un trader european pentru Reuters.

Vânzările de grâu rusesc au scăzut semnificativ din cauza închiderii porturilor, a lipsei navelor dispuse să meargă în porturile ruseşti şi a impactului sancţiunilor. Porturile ucrainene rămân închise iar comercianţii nu vor cumpere grâu rusesc, din cauza sancţiunilor, astfel încât cumpărătorii caută alţi furnizori. Cererea pentru exporturile UE de grâu a crescut săptămâna trecută iar tendinţa ar urma să continue, explică traderii.

„Pe fondul cursei către alte resurse, există temeri că unele ţări vor introduce restricţii la export pentru a opri dispariţia propriilor lor provizii, iar unii mari importatori vor neapărat să cumpere cereale, de teamă că preţurile vor creşte şi mai mult”, susţin traderii.

Bulgaria intenţionează să-şi majoreze rezervele de grâu şi să cumpere de la producătorii locali suficiente cereale pentru a asigura necesarul intern pentru anul următor, pe fondul riscurilor provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia şi al volatilităţii pieţelor, a declarat vicepremierul Assen Vassilev.

Producătorii spun că statul bulgar intenţionează să cumpere aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu din cele trei milioane de tone care sunt încă în silozuri şi ar putea restricţiona exporturile de grâu până când sunt realizate planificatele achiziţii.

Traderii spun că Bulgaria, unul dintre exportatorii de grâu ai Uniunii Europene, se confruntă cu o cerere ridicată pentru exporturile de grâu, comercianţii încercând să înlocuiască grâul pe care intenţionau să-l cumpere din Ucraina şi Rusia.

În Ungaria, ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, a anunţat vineri că vor fi interzise cu efect imediat toate exporturile de cereale din cauza creşterii preţurilor, în urma invaziei ruse în Ucraina.

 

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...