Grecia: 5.000 de greci au manifestat la Atena împotriva politicilor de austeritate

Aproximativ 5.000 de persoane, potrivit poliţiei, au participat miercuri, la Atena, la un marş împotriva politicilor de austeritate, în cadrul zilei de proteste convocate de sindicate la nivel european, transmite EFE.
Economica.net - mie, 14 nov. 2012, 20:35
Grecia: 5.000 de greci au manifestat la Atena împotriva politicilor de austeritate

‘Această Europă nu este a popoarelor, ci a capitalului şi a patronilor’, strigau în cor un grup de manifestanţi, în timp ce alţii fluturau steaguri ale ţărilor afectate în mai mare măsură de politicile de austeritate: Grecia, Spania, Portugalia, Italia şi Irlanda.

‘Sunt de 25 de ani în Grecia şi am văzut cum situaţia s-a înrăutăţit. Nu este de lucru, ca şi în Spania, şi s-au redus serviciile sociale. Trebuie să manifestăm solidaritate cu ţările care suferă mai mult’, a declarat, pentru EFE, un profesor de franceză, Manuel.

‘Este un semn dătător de speranţă ca ţările europene să facă grevă în acelaşi timp iar cetăţenii să-şi dea seama că aceasta nu este numai o problemă elenă sau a unei anumite ţări, ci ne priveşte pe toţi europenii’, a afirmat Dimitra, o studentă care purta un steag spaniol.

Marşul s-a desfăşurat în mod paşnic şi a culminat în Piaţa Syntagma, în faţa parlamentului elen. Printre participanţi s-au numărat mulţi angajaţi publici, sector care urmează să piardă 25.000 de locuri de muncă.

Ministrul pentru reforma administrativă, Antonis Manitakis, a anunţat săptămâna aceasta că până la sfârşitul anului circa 2.000 de funcţionari publici vor intra în şomaj tehnic cu 70% din salariul lor de bază timp de un an, termen la expirarea căruia ar urma să reînceapă lucrul sau să fie concediaţi.

‘În această situaţie se trăieşte cu o spaimă constantă. Nu ştim ce se va întâmpla cu noi, nici cine va fi următorul concediat’, a spus Pamos, funcţionar de 41 de ani.

Principalele confederaţii sindicale din Grecia, GSEE şi ADEDY, precum şi sindicatul lucrătorilor municipali (POE-OTA), convocaseră pentru miercuri dimineaţă o grevă de trei ore, împotriva politicilor de austeritate.

‘Deşi era numai o încetare a lucrului timp de trei ore şi urma după o grevă generală de 48 de ore (săptămâna trecută), participarea la greva de astăzi a fost de peste 50%’, a declarat, pentru EFE, un purtător de cuvânt al GSEE.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poşta Română, CFR şi Romsilva au avut cei mai mulţi salariaţi în 2021, dintre companiile controlate de stat
Poşta Română, CFR şi Romsilva au avut cei mai mulţi salariaţi în 2021, dintre companiile controlate de stat
Poşta Română, CFR, Romsilva şi CFR Călători conduc topul companiilor controlate de stat, în care muncesc cei mai mulţi români în 2021, arată o analiză Economica.net, făcută pe baza......
Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Cât de inutilă este legea care ne obligă, formal, să ne asigurăm casele
Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Cât de inutilă este legea care ne obligă, formal, să ...
Sub 19% din locuințele din România erau asigurate la finalul anului 2021, în ciuda faptului că, încă din 2009, avem ...
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea ...
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
Grupul celor şapte democraţii cele mai industralizate (G7) a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc ...