Grecia: A cincea schimbare a conducerii Agenţiei de Privatizare, de la înfiinţarea instituţiei, în 2010

Economica.net
29 07. 2014
atena_47756500

Profesorul Emmanuel Kondylis va fi noul preşedinte al Agenţiei de Privatizare din Grecia (HRADF), în locul lui Constantinos Maniatopoulos, care a preluat mandatul în octombrie, a anunţat Ministerul de Finanţe de la Atena, fără a preciza motivul înlocuirii.

De asemenea, fostul bancher Pashalis Bouhoris va prelua funcţia de director general al HRADF de la Ioannis Emiris.

Până acum, au fost semnate acorduri de privatizare în valoare de 4,9 miliarde de euro, după ce ţara a beneficiat de două pachete de asistenţă financiară, în valoare de 240 miliarde de euro (330 miliarde de dolari) şi impunerea de pierderi deţinătorilor privaţi de obligaţiuni. Suma de 4,9 miliarde de euro este mult sub obiectivul iniţial de 22 miliarde de euro stabilit de creditorii internaţionali pentru perioada 2010-2013.

În aprilie, şeful Agenţiei de Privatizare din Grecia a confirmat că reprezentanţii Uniunii Europene, ai Băncii Centrale Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional au acceptat reducerea obiectivelor privind veniturile din privatizări pentru acest an. Ţinta de venituri a fost scăzută la aproximativ 1,5 miliarde de euro (2,07 miliarde de dolari) în 2014, iar pentru 2015 a fost stabilită la 2,3 miliarde de euro, le-a declarat jurnaliştilor şeful HRADF, Ioannis Emiris.

Precedentele obiective erau de 3,56 miliarde de euro pentru acest an şi două miliarde de euro anul viitor.

În martie, Agenţia de Privatizare a anunţat un cumpărător pentru cel mai mare proiect de privatizare de până acum, dezvoltarea unui proiect de mai multe miliarde de euro pe locul fostului aeroport Hellenikon din Atena, care a fost evaluat la 915 milioane de euro.

Creditorii internaţionali ai ţării cer privatizări ale porturilor, companiilor de apă şi canalizare şi companiei de poştă – Hellenic Post. Conform planurilor stabilite în ianuarie, aceste proiecte de privatizare trebuiau demarate în trimestrul doi din 2013, iar acum obiectivul este începerea operaţiunilor în ultimul trimestru din acest an.

Comisia Europeană estimează că, după şase ani de recesiune, economia Greciei va creşte anul acesta cu 0,6% şi cu 2,9% anul viitor. Dar rata şomajului, prognozată la 24% anul viitor, şi nivelul ridicat al datoriei reprezintă dificultăţi în calea redresării Greciei.