1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 34 º

Extern

Grecia a preschimbat obligaţiuni de 177 de miliarde de euro

Preschimbarea obligaţiunilor în valoare de 177 de miliarde de euro deţinute sub incidenţa legii elene de investitori privaţi s-a încheiat luni, marcând prima etapă a celei mai mari restructurări de datorie suverană din istorie, a anunţat Ministerul de Finanţe de la Atena.

12 mar, 2012 | Mediafax

"Grecia a finalizat preschimbarea unor obligaţiuni cu o valoare a principalului de 177,2 miliarde de euro emise de stat sub incidenţa legii elene", se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.

Operaţiunea de preschimbare a obligaţiunilor vechi cu unele noi a început în această dimineaţă şi a vizat doar portofoliul de obligaţiuni de 177 miliarde de euro.

Noile obligaţiuni elene au debutat luni pe pieţele financiare la un preţ cu un discount major faţă de valoarea nominală, indicând că investitorii au deja aşteptări pesimiste în legătură cu finanţele statului elen, scrie Wall Street Journal.

Potrivit Tradeweb, noile obligaţiuni sunt cotate la 22-26% din valoarea nominală.

În cadrul celei mai mari restructurări de datorie suverană din istorie, creditorii privaţi au acceptat pierderi de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor. Dacă sunt luate însă în calcul şi dobânzile neîncasate pentru obligaţiunile preschimbate, precum şi costurile prelungirii scadenţei, pierderile reale se ridică la 74%.

Pentru obligaţiuni vechi de 100 de euro, investitorii primesc noi noi titluri elene de 31,5 euro şi obligaţiuni în valoare de 15 euro ale Fondului European de Stabilitate Financiară, cu maturitate în doi ani. Investitorii pierd astfel 53,5% din valoarea nominală. Noile obligaţiuni elene vor avea maturiăţi de 11-30 de ani, cu scadenţe în perioada 2023-2042.

Autorităţile de la Atena au anunţat, vineri, că investitori privaţi care deţin obligaţiuni ale statului elen în valoare de 172 miliarde euro, din totalul de 206 de miliarde euro, au acceptat preschimbarea datoriei, precizând că acesta va deveni obligatorie pentru toţi creditorii privaţi ce deţin titluri sub incidenţa legii din Grecia.

Grecia a primit acceptul pentru preschimbare de la investitori ce deţin obligaţiuni de 152 miliarde de euro sub incidenţa legii elene, 85,8% din totalul de 177 de miliarde de euro. Preschimbarea a vizat întreaga sumă de 177 miliarde de euro după activarea clauzei de impact colectiv.

Creditori privaţi care au în portofoliu obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro sub incidenţa legii altor state, sau emise de companii de stat şi garantate de guvernul elen, s-au angajat, de asemenea să participe la preschimbarea titlurilor vechi cu unele noi. Restul datoriilor de acest tip mai pot fi introduse în program până la 23 martie.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO