Grecia a finalizat programul de schimb al obligaţiunilor, cu o participare de 96,9%

Grecia a finalizat miercuri schimbul de obligaţiuni cu creditorii privaţi prin care datoriile către aceştia au fost reduse cu 106,5 miliarde de euro, rata de participare la restructurarea datoriilor fiind de 96,9%, a anunţat Ministerul elen de Finanţe, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 25 apr. 2012, 16:15
Grecia a finalizat programul de schimb al obligaţiunilor, cu o participare de 96,9%

„Suntem foarte mulţumiţi de operaţiunea de schimb al obligaţiunilor”, a declarat ministrul de Finanţe Philippos Sahinidis, într-un comunicat.

Cea mai mare parte a programului, în care au fost schimbate obligaţiunile emise conform legislaţiei elene, a avut loc în martie şi a permis reducerea datoriilor cu aproximativ 105 miliarde de euro.
Deţinătorii de obligaţiuni emise conform altor legislaţii au beneficiat de un termen mai lung pentru înscrierea în acest program, până la 20 aprilie.

Restructurarea s-a aplicat unor obligaţiuni în valoare de 199 miliarde de euro, dintr-un total de 205,5 miliarde de obligaţiuni deţinute de creditorii privaţi.

Deţinători ai unor obligaţiuni în valoare de 5,5 miliarde de euro, emise de companii elene de stat şi garantate de guvern, au refuzat să participe la restructurare.

Astfel, datoriile Greciei au fost reduse prin acest program cu 106,5 miliarde de euro.
Potrivit planului, creditorii privaţi au acceptat reducerea cu 53,5% a valorii nominale a obligaţiunilor, respectiv cu peste 70% a valorii reale a deţinerilor.

Operaţiunea va contribui la reducerea datoriei publice a Greciei la 120,5% din PIB până în 2020, de la peste 160% în prezent.

În urma operaţiunii, marile bănci elene, care sunt principalele deţinătoare de obligaţiuni suverane ale ţării, trebuie să fie recapitalizate până la sfârşitul acestui an cu 50 de miliarde de euro, prevăzute în acordul internaţional de susţinere, din care 25 de miliarde de euro au parvenit deja Băncii Greciei.

Restructurarea datoriilor către creditorii privaţi a fost o condiţie pentru al doilea program de salvare a Greciei din partea UE şi FMI, de 130 de miliarde de euro.

La sfârşitul anului trecut, datoria publică a Greciei se ridica la 355,6 miliarde de euro, respectiv 165,3% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas,......
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...