Grecia a început vânzare participației sale de 20% la National Bank of Greece

13 11. 2023
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Acţiunile NBG, a doua bancă din Grecia după capitalizarea bursieră, vor fi vândute printr-o ofertă publică şi printr-un plasament privat în perioada 14 – 16 noiembrie, la un preţ cuprins între 5 şi 5,44 de euro per titlu, a informat Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF). Acesta deţine participaţii la primele patru bănci comerciale greceşti, după ce a injectat aproximativ 50 de miliarde de euro pentru a le recapitaliza în perioada crizei financiare.

Luni, acţiunile NBG înregistrau la Bursa de la Atena un declin de aproximativ 1%, la 5,39 de euro, participaţia de 20% fiind evaluată la aproximativ un miliard de euro.

„Din participaţia de 20%, 17% va fi oferită fondurilor şi 3% investitorilor de retail. Dacă va exista o cerere solidă, HFSF ar putea majora la 22% participaţia oferită spre vânzare”, a declarat pentru Reuters un oficial elen implicat în proces.

Tot luni, Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) a anunţat că a vândut un pachet de 9% din acţiunile Alpha Bank către UniCredit, pentru 293,5 milioane de euro, după ce banca italiană a venit cu o ofertă îmbunătăţită.

Luna trecută, HFSF a vândut o participaţie de 1,4% deţinută la Eurobank înapoi băncii.

În prezent, HFSF deţine 40,4% din NBG şi 27% din Piraeus Bank.

„Procesul în derulare privind vânzarea participaţiei în Alpha Bank nu va întârzia vânzarea acţiunilor National, planificată în următoarele săptămâni”. Există interes din partea investitorilor internaţional pentru NBG, susţin sursele.

În ultimii ani, Grecia a atras investiţii semnificative, în urma redresării economiei. Luna trecută, agenţia de evaluare financiară S&P Global a revizuit în creştere ratingul ţării la „investment-grade” (recomandat pentru investiţii), după 13 ani în care a fost retrogradată la „junk” (nerecomandat pentru investiţii).

Anul acesta, băncile elene se aşteaptă la profituri semnificative şi speră să plătească dividende în 2024, pentru prima dată din 2010, când a izbucnit criza datoriilor suverane.

Sursa foto: Wikipedia