Grecia a terminat după 16 ani lucrările de renovare ale palatului regelui Filip II, tatăl lui Alexandru Macedon, și l-a deschis publicului

Vechiul palat al regelui macedonean Filip II, una dintre comorile antice ale Greciei, unde Alexandru cel Mare a fost proclamat rege, a fost redeschis vineri, după lucrări de restaurare care au durat 16 ani, informează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - vin, 05 ian. 2024, 18:33
Grecia a terminat după 16 ani lucrările de renovare ale palatului regelui Filip II, tatăl lui Alexandru Macedon, și l-a deschis publicului

Acest palat din secolul al IV-lea î.Hr. este situat în Aigai, prima capitală a Regatului Macedoniei, în nordul Greciei. Se întinde pe o suprafaţă de 15.000 m2, în apropiere de satul Vergina, unde se află un muzeu al mormintelor macedonene, inclusiv cel al lui Filip II.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care a luat parte la o ceremonie organizată la faţa locului, s-a declarat încântat că publicul va putea descoperi un „monument de importanţă mondială”, care îşi va deschide porţile pentru vizitatori duminică.

Palatul regelui Filip II „are un caracter cultural şi naţional, deoarece confirmă atemporalitatea greacă a Macedoniei de-a lungul secolelor”, a spus el.

Situl include palatul regal, format în principal dintr-un peristil, o galerie de coloane dorice care înconjoară curtea palatului şi agora, unde macedonenii se reuneau pentru a lua decizii”, a explicat arheologul Agueliki Kottaridi, citat vineri de cotidianul Kathimerini.

În acea curte, care putea găzdui 8.000 de persoane, Alexandru cel Mare a fost proclamat rege al Macedoniei în anul 336 î.Hr., după asasinarea tatălui său, Filip II.

A moştenit atunci un regat puternic, care i-a permis să unească Macedonia şi oraşele-stat greceşti pentru a invada Imperiul Persan.

Palatul a fost distrus de romani în anul 148 î.Hr., iar săpăturile au început în 1865 şi au continuat „sporadic” până în secolul al XX-lea, potrivit arheologilor.

Începută în 2007, restaurarea sa a beneficiat de un buget de 20,3 milioane de euro, inclusiv fonduri europene.

Ţară bogată în situri antice, printre care emblematicul templu Partenon de pe colina Acropole din Atena (secolul al V-lea î.Hr.), Grecia investeşte în conservarea acestora, o sursă de importante venituri turistice.

De peste trei decenii, Grecia solicită returnarea celebrelor Frize ale Partenonului, expuse la British Museum din Londra, care, potrivit oficialilor din Atena, au făcut obiectul unui „jaf” în secolul al XIX-lea, când ţara balcanică se afla sub ocupaţie otomană.

Acest diferend a provocat la sfârşitul lunii noiembrie 2023 o dispută diplomatică între Kyriakos Mitsotakis şi omologul său britanic, Rishi Sunak, care a anulat în ultima clipă o întâlnire programată la Londra între cei doi premieri, în cadrul căreia chestiunea frizelor urma să fie discutată.

Sursa foto: Uk.news.yahoo.com/

Te-ar mai putea interesa și
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia, iar local în zone din Muntenia şi......
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Compania Naţională ,,Poşta Română" (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor ...
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia ...
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Directorii OpenAI, Microsoft şi Google se numără printre cei mai importanţi membri ai unui nou consiliu federal înfiinţat ...