Grecia: Antonis Samaras, însărcinat oficial cu formarea noului guvern

Conservatorul grec Antonis Samaras a fost însărcinat oficial cu formarea noului guvern de coaliţie al Greciei, relatează AFP.
Economica.net - mie, 20 iun. 2012, 13:38
Grecia: Antonis Samaras, însărcinat oficial cu formarea noului guvern

„Vă cer oficial să formaţi guvernul şi vă doresc succes, dat fiind că problemele sunt numeroase şi dificile”, a declarat preşedintele Carolos Papoulias după ce Samaras l-a anunţat că are susţinerea Partidului Socialist (Pasok) şi a stângii moderate (Dimar).

Grecia are un guvern care va purta „o mare bătălie” la summitul european, pentru atenuarea rigorii bugetare, a declarat miercuri liderul socialist Evangelos Venizelos, după un acord cu conservatorii şi stânga moderată pentru formarea Executivului, transmite AFP.

„Vom lansa acest mesaj mâine în Eurogroup”, la care urmează să se discute despre traseul viitor al ţării, a adăugat Venizelos, fost ministru de Finanţe, la încheierea unei întâlniri cu liderul partidului conservator Noua Democraţie, Antonis Samaras.

Potrivit televiziunii publice Net, nominalizarea lui Samaras pentru funcţia de premier este iminentă.

Venizelos a afirmat că cei trei parteneri guvernamentali -dreapta, socialiştii şi stânga moderată (Dimar)- vor stabili în această seară componenţa guvernului.

Actualul preşedinte al Băncii Naţionale a Greciei, Vassilis Rapanos, ar putea deveni ministru de Finanţe, potrivit televiziunii Net.

„Trebuie să ne pregătim bine pentru summitul din 28-29 iunie, pentru că în cele două zile trebuie să purtăm marea bătălie de revizuire a acordului de împrumut încheiat în februarie”, care impune Greciei o austeritate drastică în schimbul unui al doilea program de împrumut din partea UE şi FMI, a spus Venizelos.

El a adăugat că liderii eleni vor susţine elaborarea unui plan de relansare a luptei cu şomajul, una dintre marile probleme ale ţării.

Venizelos a precizat că ministrul interimar de Finanţe, Georges Zannias, va reprezenta Grecia la reuniunea Eurogroup de joi.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în......
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...