Grecia: Apel la grevă generală la 20 februarie, înaintea sosirii troicii creditorilor

Grecii sunt chemaţi la o grevă generală de 24 de ore la 20 februarie împotriva reformelor de austeritate cerute de creditorii internaţionali ai ţării, zona euro şi FMI, în contextul în care o misiune a acestora este aşteptată la Atena la sfârşitul lunii, relatează AFP.
Economica.net - vin, 01 feb. 2013, 16:28
Grecia: Apel la grevă generală la 20 februarie, înaintea sosirii troicii creditorilor

Principalul sindicat al funcţionarilor publici, Adedy, a lansat vineri un apel la grevă pentru 20 februarie, după cele lansate joi de uniunea salariaţilor din sectorul privat GSEE şi sindicatul comunist Pame.

‘Vom intra într-o grevă de 24 de ore la 20 februarie, la fel ca GSEE, pentru a protesta împotriva austerităţii’ care continuă pentru cel de-al patrulea an consecutiv, a declarat pentru agenţia de ştiri Ilias Iliopoulos, secretar general al Adedy.

Joi, GSEE a denunţat ‘încălcarea brutală a principalelor drepturi sociale’ şi taxele ‘care au depăşit orice limită’. Sindicatul cere semnarea şi aplicarea acordurilor colective, adoptarea unor măsuri eficiente de luptă împotriva şomajului, care afectează peste un sfert din populaţia activă elenă (26,8% în octombrie) şi revocarea măsurilor considerate ‘antidemocratice’ şi împotriva angajaţilor şi sindicatelor.

Este vorba de prima grevă generală a anului, care va preceda cu puţin vizita la Atena a înalţilor responsabili ai ‘troicii’ creditorilor ţării, formată din UE, BCE şi FMI, pentru o evaluare regulată în vederea deblocării următoarei tranşe de împrumut către Grecia.

Ultima grevă generală la apelul sindicatelor greceşti a avut loc la începutul lui noiembrie şi a adunat peste 60.000 de manifestanţi în întreaga ţară împotriva noului plan de austeritate pe 2014-2016, impus de creditori în schimbul unui plan de salvare financiară acordat în martie 2012.

Joi seara, purtătorul de cuvânt al FMI la Washington a confirmat că o misiune a ‘troicii’ va merge la Atena ‘la sfârşitul lui februarie’ pentru a evalua situaţia ţării înainte de deblocarea unei noi tranşe de ajutor.

Din 2010, aproape fiecare vizită a reprezentanţilor troicii la Atena este precedată de manifestaţii, uneori violente, împotriva austerităţii impuse poporului grec.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...