Die Zeit: Grecia ar putea avea nevoie de un nou ajutor financiar

Grecia ar putea avea nevoie în curând de un al treilea pachet de ajutor financiar, în valoare de zeci de miliarde de euro, potrivit săptămânalului german Die Zeit, care citează surse guvernamentale şi din sectorul financiar.
Economica.net - mie, 13 iun. 2012, 17:00
Die Zeit: Grecia ar putea avea nevoie de un nou ajutor financiar

Statele din zona euro şi FMI au aprobat până acum două pachete de ajutor financiar pentru Grecia, de 110 miliarde de euro în 2010 şi 130 miliarde de euro la începutul acestui an.

Întrucât Grecia a rămas în urmă în privinţa obiectivelor din programul de consolidare şi reformă convenit cu UE şi FMI, mai ales în privinţa veniturilor din taxe şi privatizări, în UE există discuţii pentru a acorda ţării mai mult timp să reducă deficitul bugetar, scrie Die Zeit, citat de portalul Market News International.

Pentru a putea extinde calendarul reducerii deficitului, guvernul elen ar avea nevoie de ajutor financiar de zeci de miliarde de euro.

Parlamentul german ar putea fi nevoit să discute un al treilea program pentru Grecia în această vară, potrivit Die Zeit.

Oficiali europeni au declarat pentru Market News International că dacă noul guvern elen va arăta un angajament sincer, „ar putea fi făcute unele ajustări la programul de ajutor financiar extern”.

Deteriorarea puternică a perspectivei economice a Greciei permite extinderea perioadei pentru consolidare bugetară, a afirmat o sursă. Scenariul de bază vizează o prelungire de doi ani, ceea ce înseamnă că Grecia ar trebui să-şi coboare deficitul sub 3% până în 2016, în loc de 2014.

„Este un secret destul de bine cunoscut la Bruxelles că al doilea pachet de ajutor financiar, de 130 de miliarde de euro, nu va fi suficient”, a spus o altă sursă.

Grecia se află în al cincilea an de contracţie economică, cu o îndatorare foarte ridicată şi fără acces la pieţele financiare. Ţara a fost salvată de la colaps cu două pachete de ajutor financiar extern, însă acestea au fost condiţionate de implementarea unor măsuri de austeritate nepopulare şi foarte dure.

Statul elen ar putea ajunge în situaţia de a părăsi zona euro, în urma alegerilor parlamentare anticipate programate la sfârşitul săptămânii. Partidele care susţin respectarea măsurilor angajate pentru ajutorul extern ar putea obţine prea puţine mandate pentru a forma guvernul, în timp ce una din formaţiunile politice favorite pentru câştigarea primului loc în scrutin, Syriza, coaliţia stângii radicale, respinge măsurile de austeritate.

Mai multe ţări importante din zona euro au avertizat că ajutorul pentru Grecia va fi blocat dacă ţara nu-şi urmează angajamentele, situaţie care ar conduce la intrarea statului în incapacitate de plată şi părăsirea zonei euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...