Grecia aspiră la o nouă restructurare a datoriilor ţării

Grecia vrea să obţină cu orice preţ excedent bugetar în acest an, pentru a putea cere o nouă restructurare a datoriilor ţării creditorilor internaţionali, respectiv Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene (BCE) şi FMI, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Iannis Stournaras.
Economica.net - mar, 16 apr. 2013, 19:12
Grecia aspiră la o nouă restructurare a datoriilor ţării

„Obiectivul nostru major este să realizăm în acest an un excedent primar, care exclude datoriile, pentru a putea activa clauza reducerii datoriei, încorporată în decizia Eurogroup din 27 noiembrie”, a afirmat Stournaras într-o conferinţă de presă, citat de AFP.

Potrivit deciziei miniştrilor de Finanţe din zona euro, în cazul unei excedent primar al bugetului de stat Grecia poate solicita creditorilor internaţionali o reducere suplimentară a datoriei, după cele două efectuate deja de creditorii privaţi în 2012.

„Excedentul primar este un obiectiv naţional care trebuie realizat cu orice preţ. Drumul rămâne dificil, dar peste trei sferturi a fost traversat în ceea ce priveşte ajustarea finanţelor publice şi competitivitatea”, a subliniat Stournaras.

Grecia a beneficiat în luna martie a anului trecut de reducerea cu aproape o treime a datoriei statului, respectiv cu peste 100 de miliarde de euro, operaţiune care a generat pierderi importante creditorilor privaţi, băncilor şi fondurilor de pensii care deţin obligaţiuni elene de stat.

În decembrie 2012, Grecia a reuşit, printr-o operaţiune de răscumpărare a datoriilor, să preia obligaţiuni de aproape 30 de miliarde de euro de la creditorii privaţi.

FMI s-a declarat deja în favoarea unei noi restructurări a datoriei prin intermediul acordului negociat cu zona euro, dar Germania, unde în septembrie vor avea loc alegeri generale, este împotriva unei astfel de operaţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...