Grecia: Bursa de la Atena ar putea fi retrogradată la statutul de piaţă emergentă

Bursa de la Atena a fost plasată sub evaluare în vederea retrogradării la statutul de piaţă emergentă de către MSCI, măsură care va marca o premieră mondială dacă se va materializa, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 21 iun. 2012, 08:13
Grecia: Bursa de la Atena ar putea fi retrogradată la statutul de piaţă emergentă

Indicele MSCI Greece, care include numai două companii, „nu se mai aliniază structural cu criteriile statutului de piaţă dezvoltată”, se spune într-un comunicat al companiei.

MSCI, cu sediul la New York, furnizează servicii specializate de informaţie pentru investitori, printre produsele companiei numărându-se indici bursieri locali, regionali şi globali, analize de performanţă şi risc. Indicii compilaţi de companie sunt urmăriţi de instituţii şi invesitori cu active estimate la 7.000 de miliarde de dolari.

Compania a precizat că ar putea renunţa la calcularea indiceului MSCI Greece dacă valoarea acţiunilor urmărite va continua să scadă.

Grecia a efectuat în luna martie cea mai mare restructurare de datorii de stat din istorie, creditorii privaţi ai statului ştergând datorii de peste 100 miliarde euro.

Indicele MSCI Greece a pierdut 93% din valoare în ultimii cinci ani, pe fondul recesiunii şi crizei datoriilor de stat care a adus în discuţie chiar ieşirea ţării din zona euro.

Companiile incluse în indice au o valoare de piaţă de aproximativ 8 ori mai ridicată faţă de profitul estimat pentru anul financiar în curs, cu 34% sub media la nivelul indiceului mondial MSCI World Index.

Ponderea indicelui MSCI Greece în indicele MSCI World Index a scăzut în luna mai la 0,03%, de la 0,16% în mai 2010.

MSCI a promovat Grecia la statutul de piaţă dezvoltată în anul 2001, după introducerea monedei euro.

Plecarea Greciei din zona euro a ieşit din discuţie în această săptămână, după formarea, în urma alegerilor de duminică, a unei coaliţii de guvernare care va continua colaborarea cu UE şi instituţiile financiare internaţionale, asigurând implementarea măsurilor convenite în acordurile de finanţare externă de 240 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...