Grecia cere „un pic de aer” pentru a pune în aplicare reformele

Premierul grec, Antonis Samaras, a cerut "un pic de aer", adică mai mult timp pentru a pune în aplicare reformele structurale în ţara sa, într-un interviu care va apărea miercuri în cotidianul german Bild, relatează AFP.
Economica.net - mie, 22 aug. 2012, 06:21
Grecia cere

„Tot ceea ce vrem este un pic de aer pentru a respira, pentru a repune economia pe roate şi a creşte veniturile statului. Mai mult timp nu înseamnă în mod automat mai mulţi bani”, a afirmat el în timp ce urmează să meargă la Paris şi Berlin la sfârşitul săptămânii.

Amintind eforturile deja depuse de Grecia şi situaţia dificilă cu care se confruntă aceasta, şeful Guvernului grec afirmă „că face totul pentru a menţine ţara pe linia de plutire în timp ce vor fi puse în aplicare reformele”.

„Ca lucrurile să fie clare: nu cerem mai mulţi bani, noi ne respectăm angajamentele şi vrem să ne îndeplinim obiectivele”, a adăugat el.

„Dar trebuie să relansăm economia deoarece acest lucru ne permite reducerea deficitelor”, a adăugat el.

„Dacă lăsăm Grecia să cadă acum, incertitudinea pentru celelalte ţări şi vulnerabilitatea lor vor creşte”, a apreciat el.

Samaras consideră de altfel că o ieşire a Greciei din zona euro ar fi „o catastrofă”. „Acest lucru înseamnă cel puţin cinci ani de recesiune suplimentari şi ar permite creşterea şomajului la peste 40 la sută”.

Potrivit lui, ar fi, prin urmare, „un coşmar pentru Grecia: un dezastru economic, tulburări sociale şi o criză a democraţiei inedită”.

„Nivelul de trai grec în ultimii trei ani a scăzut cu 35 la sută. O revenire la drahmă ar însemna ca acesta să scadă imediat cu cel puţin 70 la sută. Ce societate, ce democraţie poate supravieţui unei asemenea situaţii?”, se întreabă şeful Guvernului grec.

Grecia, care a intrat în cel de-al cincilea an de recesiune, trebuie să realizeze 11,5 miliarde de euro de economii prin tăieri bugetare drastice şi reforme structurale. Antonis Samaras ar vrea să obţină un termen de doi ani, ca să amâne pentru 2016 revenirea la echilibrul conturilor publice, prevăzut până în prezent pentru 2014.

Dar Germania refuză pentru moment orice negociere a planului de ajutor şi s-a limitat să repete în ultimele săptămâni că nu va lua nicio decizie înainte de publicarea unui raport al creditorilor internaţionali (UE, FMI, BCE).

Acest raport aşteptat în septembrie va evalua progresul reformelor puse în aplicare de Grecia, de care depinde plata unei tranşe de ajutor suplimentar, de 31,5 miliarde de euro.

Antonis Samaras se va întâlni miercuri cu preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, înainte de a merge vineri la Berlin pentru a avea întrevederi cu cancelarul german Angela Merkel şi apoi, sâmbătă, la Paris pentru o întâlnire cu preşedintele francez François Hollande.

Te-ar mai putea interesa și
Lucian Mărgineanu este noul director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara
Lucian Mărgineanu este noul director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara
Compania Continental anunță numirea lui Lucian Mărgineanu (foto) în funcția de director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara, începând cu data de 1 august. El îi......
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră și Marea Mediterană
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră ...
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a primit o singură ofertă la licitația pentru nave multirol, ...
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
La doar un an după deschiderea biroului de la București, producătorul american de mașini electrice Tesla pare gata pentru ...
Moraru, MIPE: Scheme de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen şi susţinerea IMM-urilor
Moraru, MIPE: Scheme de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen şi susţinerea IMM-urilor
Secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Carmen Moraru a declarat, miercuri, că în această ...