Grecia de la zero: Băncile vor şterge 107 miliarde de euro din datoria elenilor

Acordul negociat între Grecia şi băncile sale prevede o reducere de 53,5 la sută din valoarea iniţială a obligaţiunilor pe care acestea le deţineau, ceea ce înseamnă ştergerea a 107 miliarde de euro din datorie, anunţă marţi un comunicat al comitetului creditorilor privaţi ai Greciei, relatează AFP.
Economica.net - mar, 21 feb. 2012, 07:51
Grecia de la zero: Băncile vor şterge 107 miliarde de euro din datoria elenilor

La finalul unor noi negocieri maraton, creditorii privaţi au acceptat să-şi mărească participarea la cel de-al doilea plan de susţinere a Greciei, în condiţiile în care reducerea prevăzută iniţial era de 50 la sută. Pierderile reale din conturile creditorilor privaţi vor fi de peste 70 la sută.

Mai precis, pentru fiecare obligaţiune, creditorii vor primi noi titluri elene pentru 31,5 la sută din valoarea iniţială, titluri pe termen scurt emise de Fondul European de Stabilitate (FESF) pentru 15 la sută, în timp ce 53,5 la sută din obligaţiunile iniţiale se va pierde.

Creditorilor privaţi li se vor propune de asemenea titluri suplimentare al căror randament va fi indexat cu creşterea Greciei, ceea ce le va oferi o creştere a veniturilor dacă economia elenă se va redresa mai repede decât este prevăzut.

Comitetul creditorilor, reprezentat la negocieri de preşedintele Institutului Internaţional de Finanţe, Charles Dallara, şi de bancherul Jean Lemierre, de la BNP Paribas, a avertizat însă că documentul finalizat marţi dimineaţă trebuie supus aprobării tuturor membrilor săi.

Te-ar mai putea interesa și
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
Aproximativ 36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi, iar 71% consideră esențială bateria de mare capacitate, potrivit unui studiu realizat de Xiaomi în perioada martie-aprilie......
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch, cel mai mare furnizor mondial de componente auto, a avertizat joi asupra unor noi reduceri de costuri şi de personal, ...
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la ...
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă ...