Grecia: Eldorado Gold ar trebui să ajungă la un compromis în privinţa proiectului minei de aur

Firma canadiană Eldorado Gold ar trebui să ajungă la un compromis cu autorităţile locale şi Guvernul privind continuarea proiectului minei de aur din nordul Greciei, a afirmat joi ministrul elen al Energiei, Panos Skourletis, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - joi, 31 mart. 2016, 18:08
Grecia: Eldorado Gold ar trebui să ajungă la un compromis în privinţa proiectului minei de aur

Compania cu sediul în Vancouver este în dispută cu autorităţile de la Atena privind planurile de dezvoltare a minei de aur dintr-o regiune împădurită, după ce Guvernul de stânga a revocat, vara trecută, permisele, din cauza temerilor legate de protecţia mediului.

Tensiunile au reapărut în ianuarie, când Eldorado a acuzat Atena că întârzie acordarea permiselor. Compania a suspendat construcţia proiectului Skouriesin din Halkidiki şi a ameninţat că va proceda la fel cu mina Olympias dacă nu obţine la timp permisul.

Panos Skourletis le-a declarat joi reporterilor că este necesar un ‘compromis’ între autorităţile locale, Eldorado şi Guvern, pentru ca investiţia să continue. Oficialul nu a precizat cum ar putea fi realizat acest compromis, dar a cerut tuturor părţilor implicate ‘să-şi modereze solicitările’.

Skourletis a a firmat că Eldorado trebuie să respecte mediul, interesele statului şi legislaţia din Grecia.

Şeful diviziei Eldorado din Grecia, Eduardo Moura, a declarat, pentru Reuters, că firma aşteaptă cu nerăbdare ‘o dezvoltare constructivă a relaţiei cu Ministerul Energiei din Grecia, în beneficiul tuturor acţionarilor’.

Comunităţile locale din Halkidiki sunt divizate în privinţa investiţiei. Unii se pronunţă în favoarea ei, pentru că sunt create locuri de muncă, alţii se tem de impactul asupra mediului. În ultimii ani au avut loc multe proteste violente în regiune.

Din 2012, Eldorado a investit aproximativ 700 milioane de dolari pentru dezvoltarea minelor din Skouries şi Olympias şi intenţionează să aloce încă un miliard de dolari.

Mina de aur operată de Eldorado Gold în nordul Greciei a fost unul dintre proiectele intens mediatizate ale fostului Guvern elen şi era considerat un test care ar putea demonstra că Atena poate proteja interesele investitorilor străini faţă de protestele localnicilor.

Eldorado Gold deţine mine, operaţiuni de explorare şi dezvoltare în Turcia, China, Grecia, România şi Brazilia.

În România, Eldorado Gold este implicată în exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, judeţul Hunedoara.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
Compania Națională e Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat astpzi că, prin intermediul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri București, a început intervenția pentru......
BMW își extinde investițiile în Mexic
BMW își extinde investițiile în Mexic
Grupul Bayerische Motoren Werke (BMW) a anunțat că va investi 800 de milioane de euro (866 de milioane de dolari) în statul ...
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenţionări Cod portocaliu de viscol, în zece judeţe, ...
Vești excelente pentru  viitorii pensionari, în 2023. Conturile de pensie privată, unde cotizează 8 milioane de români, au crescut într-o lună cât scăzuseră într-un an
Vești excelente pentru viitorii pensionari, în 2023. Conturile de pensie privată, unde cotizează 8 milioane de români, ...
Fondurile de pensii administrate privat (Pilon II)- unde cotizează obligatoriu, cu 3,75% din salariu, peste 7,9 milioane ...