Grecia este aproape de atinge ţinta programului de răscumpărare de obligaţiuni

Grecia este aproape de a atinge ţinta programului de răscumpărare de obligaţiuni guvernamentale de pe piaţa financiară, proces de a cărui reuşită depinde deblocarea unei tranşe din împrumuturile de la statele zonei euro şi FMI, potrivit Bloomberg.
Economica.net - lun, 10 dec. 2012, 09:45
Grecia este aproape de atinge ţinta programului de răscumpărare de obligaţiuni

Valoarea obligaţiunilor oferite de investitori pentru răscumpărare este aproape de 30 de miliarde de euro, a declarat o sursă din Ministerul de Finanţe, referindu-se la valoarea nominală a titlurilor. Grecia intenţionează să răscumpere obligaţiunile cu numai 10 miliarde de euro, profitând de preţul redus la care acestea sunt tranzacţionate.

Termenul limită al programului a fost prelungit luni până marţi, la 12:00 GMT (14:00 ora României).

Tranzacţia a mers foarte bine, a declarat, duminică seara, premierul elen Antonis Samaras, după o întâlnire la Munchen cu lideri ai landului german Bavaria.

Investitori din Grecia şi străinătate au propus guvernului de la Atena pentru răscumpărare obligaţiuni de până la 27 miliarde de euro, potrivit postului public NET TV. Băncile elene au transmis oferte de circa 10 miliarde de euro, restul venind din partea deţinătorilor străini, potrivit cotidianului Kathimerini.

Grecia foloseşte fonduri de 10 miliarde de euro de la fondul de urgenţă al zonei euro pentru a răscumpăra datorie emisă la începutul acestui an.

Planul de reducere a datoriei face parte dintr-un pachet de măsuri aprobat de miniştrii zonei euro la sfârşitul lunii noiembrie. Obiectivul programului este reducerea îndatorării ţării de la circa 190% din PIB, nivel estimat pentru 2014, la 124% în 2020.

Băncile elene ar urma să ofere pentru răscumpărare în totalitate portofoliile de obligaţiuni emise de guvernul Greciei, pentru a acoperi un eventual deficit faţă de ţinta de 30 de miliarde de euro, potrivit NET TV şi Kathimerini.

Programul de restructurare de obligaţiuni se concentrează asupra titlurilor de 62 miliarde de euro emise de Grecia în martie, când a trecut prin cea mai mare restructurare de datorie suverană din istorie.

Statul elen a oferit un preţ de 33,1% din valoarea nominală pentru obligaţiuni cu maturitate în 2023, faţă de 28,1% la tranzacţionare pe piaţa financiară pe 23 noiembrie, potrivit datelor Royal Bank of Scotland.

Miniştrii de Finanţe din zona euro urmează să ia joi o decizie formală referitoare la eliberarea unei tranşe de 34,4 miliarde de euro pentru Grecia.

Te-ar mai putea interesa și
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor, persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial....
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Orange anunță numirea lui Carl Al Khawand în funcția de Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România, începând ...
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete ...
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.