Grecia: Gradul de participare al investitorilor la schimbul de obligaţiuni va depăşi probabil 75%

Gradul de participare al investitorilor privaţi la schimbul de obligaţiuni guvernamentale elene ar trebui să depăşească cu uşurinţă nivelul de 75% pe care Atena l-a fixat ca nivel minim pentru a continua tranzacţia, a declarat miercuri pentru Reuters un oficial din Ministerul de Finanţe al Greciei.
Economica.net - mie, 07 mart. 2012, 17:36
Grecia: Gradul de participare al investitorilor la schimbul de obligaţiuni va depăşi probabil 75%

Guvernul Greciei a fixat la 75% pragul de acceptare necesar pentru a demara tranzacţia şi a avertizat că va utiliza clauze colective pentru a-i obliga pe deţinătorii de obligaţiuni guvernamentale elene să accepte schimbul dacă va primi un sprijin suficient din partea investitorilor.

‘Suntem optimişti că vom depăşi nivelul de 75% fixat, pe baza datelor pe care le avem până acum’, a afirmat oficialul elen.

UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, a decis să participe la iniţiativa de reducere a datoriei Greciei cu 100 miliarde de euro. De asemenea, grupul italian de asigurări Assicurazioni Generali SpA, precum şi grupul bancar francez Societe Generale SA au anunţat şi ele că vor să participe la schimbul de obligaţiuni greceşti.

La finele lunii septembrie 2011 Generali avea un portofoliu de obligaţiuni greceşti în valoare de 2,95 miliarde de euro, în timp ce UniCredit avea un portofoliu de obligaţiuni greceşti în valoare de 540 milioane de euro. De asemenea, la finele anului trecut Societe Generale avea un portofoliu de obligaţiuni greceşti în valoare de 1,06 miliarde de euro.

Separat, toate cele şase mari bănci din Grecia (National Bank, Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank, ATE Bank şi Postbank) au fost de acord să participe la schimbul de obligaţiuni. De asemenea, grupul bancar olandez Rabobank şi banca portugheză BPI SA au confirmat şi ele că au de gând să participe la acest acord.

Miercuri, cel mai mare grup bancar cipriot, Bank of Cyprus, a anunţat că va participa la iniţiativa de reducere a datoriei Greciei cu 100 miliarde de euro.

Creditorii privaţi ai Greciei (bănci şi fonduri de investiţii) au termen până la 8 martie să semneze acordul negociat între Grecia şi Institutul Internaţional de Finanţe. Potrivit acordului convenit luna trecută, creditorii privaţi au acceptat reducerea cu 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%. Pierderile reale care vor fi înregistrate în conturile creditorilor privaţi vor fi mai mari de 70%.

Reuşita operaţiunii de ştergere parţială a datoriilor Greciei depinde de răspunsul concret al băncilor, companiilor de asigurări şi fondurilor de investiţii la oferta propusă.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Infrastructură a început montarea noului pod de cale ferată dintre Baia Mare şi Apahida
CFR Infrastructură a început montarea noului pod de cale ferată dintre Baia Mare şi Apahida
Montarea noului pod de cale ferată dintre Baia Mare şi Apahida începe miercuri, 22 septembrie, şi va continua până pe data de 21 octombrie, se menţionează într-un comunicat postat miercuri......
Pizza Hut deschide primul său restaurant Fast Casual Delivery din România
Pizza Hut deschide primul său restaurant Fast Casual Delivery din România
Sphera Franchise Group, deținătoarea companiei care operează în sistem de franciză brandul Pizza Hut în România, a ...
Falimentul City Insurance. AURSF și AVAC cer Guvernului ca plafonul destinat victimelor accidentelor grave să fie ridicat la 2 milioane de lei
Falimentul City Insurance. AURSF și AVAC cer Guvernului ca plafonul destinat victimelor accidentelor grave să fie ridicat ...
Asociatia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) și Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC) ...
Uber se extinde la Sibiu
Uber se extinde la Sibiu
Uber a anunțat că începând din această după-amiază va fi disponibil în Sibiu. Între datele de 22.09.2021 și 03.10.2021, ...