Grecia: Guvernul a aprobat legislaţia pentru recapitalizarea marilor bănci cu 18 miliarde de euro

Guvernul de la Atena a aprobat cadrul legal pentru transferul de obligaţiuni de la Facilitatea Elenă pentru Stabilitate Financiară la băncile comerciale, parte a procesului de recapitalizare a instituţiilor de credit cu 18 miliarde de euro, potrivit cotidianului Kathimerini.
Economica.net - joi, 03 mai 2012, 09:36
Grecia: Guvernul a aprobat legislaţia pentru recapitalizarea marilor bănci cu 18 miliarde de euro

Decizia executivului permite fondului să semneze acorduri de subscriere cu Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, care va finanţa procesul, în urma cărora obligaţiuni în valoare de 18 miliarde de euro vor fi transferate celor patru mari bănci comerciale: National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank şi Piraeus Bank.

Obligaţiunile vor fi depozitate într-un cont special la banca centrală şi vor fi distribuite fiecărei instituţii de credit pentru a-şi consolida rata de adecvare a capitalului.

Soluţia este temporară şi are ca scop consolidarea bazei capitalului creditorilor până la determinarea structurii finale a recapitalizării, după alegerile programate duminică.

Fondul elen este angajat să contribuie la recapitalizarea băncilor cu următoarele sume: 6,9 miliarde de euro pentru National Bank of Greece, 5 miliarde de euro pentru Piraeus Bank, 4,3 miliarde de euro pentru EFG Eurobank şi 1,9 miliarde de euro pentru Alpha Bank.

Resursele financiare provin din prima tranşă de la fondul european de urgenţă, de 25 de miliarde de euro, pentru procesul de recapitalizare, a cărui încheiere a fost amânată de la sfârşitul lunii septembrie la sfârşitul lunii decembrie.

Băncile elene au raportat pierderi mari din participarea la restructurarea datoriei statului elen către sectorul privat. În urma restructurării, au fost şterse datorii ale statului de circa 100 de miliarde de euro.

National Bank of Greece deţine în România Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, iar Alpha Bank şi Piraeus Bank activează sub brand propriu.

Te-ar mai putea interesa și
Cîțu infirmă că Ministerul Muncii va pierde bani la rectificare, dar că va fi virată o sumă mai mică de la buget pentru a acoperi deficitul de la pensii
Cîțu infirmă că Ministerul Muncii va pierde bani la rectificare, dar că va fi virată o sumă mai mică de la buget ...
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, la Palatul Victoria, că la rectificarea bugetară nu se taie nimic de la Ministerul Muncii, dar sumele acordate de la bugetul de stat acestui minister vor fi......
Orban: Cel puţin 40 de miliarde de lei trebuie prevăzuţi pentru PNDL 3
Orban: Cel puţin 40 de miliarde de lei trebuie prevăzuţi pentru PNDL 3
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi că "este imperios" ca încă de pe acum să înceapă pregătirea PNDL ...
Transelectrica a făcut o listă de proiecte strategice, care vor fi implementate accelerat. Lista proiectelor
Transelectrica a făcut o listă de proiecte strategice, care vor fi implementate accelerat. Lista proiectelor
Transelectrica a elaborat o listă deschisă de proiecte strategice, care vor permite flexibilizarea Rețelei Electrice de ...
Wizz Air va opera două noi rute: Bucureşti – Gran Canaria şi Cluj-Napoca – Billund (Danemarca), din toamna lui 2021
Wizz Air va opera două noi rute: Bucureşti – Gran Canaria şi Cluj-Napoca – Billund (Danemarca), din toamna ...
Două noi rute vor fi operate de Wizz Air din Bucureşti către Gran Canaria (Insulele Canare) - Spania, respectiv din Cluj-Napoca ...