Grecia mizează pe companiile de gaze şi loterie pentru a reporni programul de privatizări

Grecia mizează pe companiile de gaze şi jocuri de noroc pentru a revigora programul de privatizări de 50 miliarde euro cerut de instituţiile financiare internaţionale în schimbul împrumuturilor externe şi restructurării datoriei de stat.
Economica.net - vin, 15 mart. 2013, 11:16
Grecia mizează pe companiile de gaze şi loterie pentru a reporni programul de privatizări

Fondul de valorificare a activelor statului aşteaptă până la finalul lunii aprilie oferte angajante pentru preluarea operatorului de loterie Opap, monopolului de distribuţie şi furnizare de gaze Depa şi operatorului sistemul de transport al gazelor Desfa, a declarat Ioannis Emiris, directorul general al agenţiei de privatizări, citat de Bloomberg.

Grecia s-a angajat să obţină în acest an 2,3 miliarde euro din vânzarea activelor statului, privatizarea celor trei companii urmând să aducă guvernul foarte aproape de această ţintă, a adăugat oficialul.

„Nu există cale de întoarcere. Este un program care trebuie să meargă înainte. A fost decis prin lege şi deja a început. Nu poate fi oprit”, a spus el.

Programul de privatizări s-a împiedicat de numeroase obstacole după ce creditorii internaţionali au constrâns guvernul să accepte ţinta de 50 miliarde euro, prevăzută pentru 2020, în timp ce statul elen propusese atragerea a 7 miliarde euro din vânzare activelor statului. Planul convenit într-un final de Atena cu instituţiile financiare internaţionale vizează atât vânzarea participaţiilor statului la diverse companii strategice, cât şi vânzarea de terenuri şi proprietăţi imobiliare, insule şi alte active fixe, precum aeronave.

Fără acces la finanţare de pe pieţe din aprilie 2010, Grecia a încheiat în ultimii 3 ani două acorduri de finanţare externă cu UE, FMI şi BCE, în valoare totală de 240 miliarde euro. Pe fondul tensiunilor sociale generate de măsurile dure de austeritate, guvernul a depăşit de mai multe ori ţintele din acord şi reformele convenite cu creditorii străini.

Emiris a afirmat că desfăşurarea procedurilor de privatizare a celor 3 companii ar trebui să indice că Grecia „a scos covorul roşu” pentru investitori.

„Depa şi Opap sunt cele mai importante. Dacă vom reuşi cu acestea două, vom obţine cea mai mare parte din veniturile ţintite”, a spus oficialul.

Anul trecut, creşterea popularităţii partidelor care se opun acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale a determinat amânarea privatizărilor. Premierul Antonis Samaras, care a reuşit să formeze un guvern după două runde tensionate de alegeri generale în vara anului trecut, a promis că valorificarea activelor statului va fi o prioritate a cabinetului său.

În ianuarie, FMI a avertizat Grecia că guvernul trebuie să acţioneze în conformitate cu retorica premierului. criticând progresul prgoramului de privatizări drept „extrem de dezamăgitor”.

Ţinta pentru veniturile obţinute din vânzări de active a fost revizuită la 22 miliarde euro până în 2020.

Depa furnizează gaze companiilor şi populaţiei, iar Desfa operează infrastructura de transport a materiei prime.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător şi exportator de gaze naturale din lume, este cel mai vizibil investitor interesat de preluarea Depa.

Gazprom concurează cu o asociere formată din companiile greceşti Mytilineos şi Motor Oil Hellas, OJSC Negusneft (care vrea să preia şi Desfa), şi Gekterna SA şi Socar (Azerbaijan).

Operatorul de loteriei Opap, care a înregistrat anul trecut vânzări de 4 miliarde euro, a atras oferte de la 7 investitori. Statul vrea să vândă 33% din acţiunile companiei.

Te-ar mai putea interesa și
România va participa la programul comun al statelor UE de achiziționare de obuze pentru Ucraina
România va participa la programul comun al statelor UE de achiziționare de obuze pentru Ucraina
Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le......
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, 400 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului de energie nucleară
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului ...
Companiile Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) anunță semnarea unui emorandum de înțelegere ...
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început eliberarea de adeverinţe pentru solicitanţii ...