Grecia mizează pe companiile de gaze şi loterie pentru a reporni programul de privatizări

Grecia mizează pe companiile de gaze şi jocuri de noroc pentru a revigora programul de privatizări de 50 miliarde euro cerut de instituţiile financiare internaţionale în schimbul împrumuturilor externe şi restructurării datoriei de stat.
Economica.net - vin, 15 mart. 2013, 11:16
Grecia mizează pe companiile de gaze şi loterie pentru a reporni programul de privatizări

Fondul de valorificare a activelor statului aşteaptă până la finalul lunii aprilie oferte angajante pentru preluarea operatorului de loterie Opap, monopolului de distribuţie şi furnizare de gaze Depa şi operatorului sistemul de transport al gazelor Desfa, a declarat Ioannis Emiris, directorul general al agenţiei de privatizări, citat de Bloomberg.

Grecia s-a angajat să obţină în acest an 2,3 miliarde euro din vânzarea activelor statului, privatizarea celor trei companii urmând să aducă guvernul foarte aproape de această ţintă, a adăugat oficialul.

„Nu există cale de întoarcere. Este un program care trebuie să meargă înainte. A fost decis prin lege şi deja a început. Nu poate fi oprit”, a spus el.

Programul de privatizări s-a împiedicat de numeroase obstacole după ce creditorii internaţionali au constrâns guvernul să accepte ţinta de 50 miliarde euro, prevăzută pentru 2020, în timp ce statul elen propusese atragerea a 7 miliarde euro din vânzare activelor statului. Planul convenit într-un final de Atena cu instituţiile financiare internaţionale vizează atât vânzarea participaţiilor statului la diverse companii strategice, cât şi vânzarea de terenuri şi proprietăţi imobiliare, insule şi alte active fixe, precum aeronave.

Fără acces la finanţare de pe pieţe din aprilie 2010, Grecia a încheiat în ultimii 3 ani două acorduri de finanţare externă cu UE, FMI şi BCE, în valoare totală de 240 miliarde euro. Pe fondul tensiunilor sociale generate de măsurile dure de austeritate, guvernul a depăşit de mai multe ori ţintele din acord şi reformele convenite cu creditorii străini.

Emiris a afirmat că desfăşurarea procedurilor de privatizare a celor 3 companii ar trebui să indice că Grecia „a scos covorul roşu” pentru investitori.

„Depa şi Opap sunt cele mai importante. Dacă vom reuşi cu acestea două, vom obţine cea mai mare parte din veniturile ţintite”, a spus oficialul.

Anul trecut, creşterea popularităţii partidelor care se opun acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale a determinat amânarea privatizărilor. Premierul Antonis Samaras, care a reuşit să formeze un guvern după două runde tensionate de alegeri generale în vara anului trecut, a promis că valorificarea activelor statului va fi o prioritate a cabinetului său.

În ianuarie, FMI a avertizat Grecia că guvernul trebuie să acţioneze în conformitate cu retorica premierului. criticând progresul prgoramului de privatizări drept „extrem de dezamăgitor”.

Ţinta pentru veniturile obţinute din vânzări de active a fost revizuită la 22 miliarde euro până în 2020.

Depa furnizează gaze companiilor şi populaţiei, iar Desfa operează infrastructura de transport a materiei prime.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător şi exportator de gaze naturale din lume, este cel mai vizibil investitor interesat de preluarea Depa.

Gazprom concurează cu o asociere formată din companiile greceşti Mytilineos şi Motor Oil Hellas, OJSC Negusneft (care vrea să preia şi Desfa), şi Gekterna SA şi Socar (Azerbaijan).

Operatorul de loteriei Opap, care a înregistrat anul trecut vânzări de 4 miliarde euro, a atras oferte de la 7 investitori. Statul vrea să vândă 33% din acţiunile companiei.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...