Grecia nu ştie dacă va primi următoarea tranşă de bani de la UE

Grecia, care continuă să încerce să formeze un Guvern după ce electoratul a respins măsurile de austeritate, era îngrijorată miercuri cu privire la intenţiile Uniunii Europene (UE) de a-i plăti următoarea tranşă prevăzută în cadrul împrumuturilor menite să o salveze de la default, relatează AFP.
Economica.net - mie, 09 mai 2012, 11:02
Grecia nu ştie dacă va primi următoarea tranşă de bani de la UE

„Există întrebări cu privire la (efectuarea) plăţii sau nu, în această săptămână”, a unei noi tranşe prevăzute în cadrul împrumuturilor, a declarat, pentru postul de radio Skai, Ghikas Hardouvelis, un consilier pe probleme economice al premierului în exerciţiu Lucas Papademos.

„De ce ne-ar da bani”, dacă ţara ar urma să se abată de la angajamentele sale referitoare la măsuri de austeritate, aşa cum au sugerat în ansamblu liderii politici, a adăugat el.

Ghikas Hardouvelis confirma, astfel, întrebări pe care şi le punea presa miercuri.

Potrivit cotidianului liberal Kathimerini, Comisia Europeană (CE) a oferit asigurări Atenei că va plăti joi această sumă prevăzută, în valoare de 5,2 miliarde de euro, din care cea mai mare parte urmează să acopere arierate ale statului.

Însă cotidianul online To Vima scria, din contră, despre o eventuală amânare a plăţii, în cazul în care UE hotărăşte să sporească presiunea, cu scopul ca ţara să rămână pe calea pe care a fost angajată de către UE şi FMI.

Niciun oficial grec nu oferă, în mod public, informaţii despre rezervele financiare ale ţării, lăsând presa să avanseze diverse date, ca sfârşitul lui iunie sau sfârşitul lui august, după care ţara ar fi ameninţată de faliment. Hardouvelis a insistat asupra dependenţei ţării faţă obţinerea unor împrumuturi de la parteneri, în vederea acoperirii nevoii de finanţare.

Preşedintele CE Jose Manuel Barroso a avertizat marţi Grecia că nu are altă opţiune în afară de a se plia pe măsuri de austeritate, altfel riscând să se expună unei „incapacităţi de plată”.

Ţara se va confrunta cu primul termen pe 15 mai, când va trebui să ramburseze suma de aproximativ 450 de milioane de euro, în contul unor obligaţiuni pe care deţinătorii au refuzat să le şteargă în cadrul unei vaste operaţiuni de restructurare a datoriei sale, desfăşurată în martie.

Guvernul în exerciţiu a ameninţat, iniţial, că nu va rambursa aceste creanţe, însă ministrul în exerciţiu al Finanţelor Philippos Sahinidis se află în căutarea unui angajament politic cu privire la poziţia de adoptat, potrivit cotidianului Ta Nea.

Grecia este ameninţată de o paralizie politică, aflându-se în incapacitatea de a forma un Guvern după alegerile legislative de duminică, în urma cărora susţinătorii continuării planului UE-FMI nu au obţinut o majoritate (149 de mandate din 300), iar opozanţii austerităţii, extrema dreaptă şi extrema stângă, fiind pofund divizaţi. Noi alegeri ar putea avea loc în iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...